Overslaan en naar de inhoud gaan

'Hubert Möllenkamp moet naheffing van ruim vijf ton betalen'

Image

Hubert Möllenkamp (65), de van fraude verdachte ex-topman van woningcorporatie Rochdale, moet de Belastingdienst een naheffing van ruim een half miljoen euro betalen. Zo heeft het Gerechtshof bepaald. Eerder oordeelde de Rechtbank ook al dat Möllenkamp de Belastingdienst een dergelijk bedrag verschuldigd is.
Het hof erkent de rechtmatigheid van de naheffing, omdat hij rondreed in een dure Maserati van de zaak, honderdduizenden euro's steekpenningen aannam, een gratis auto voor zijn dochter regelde, privéaankopen deed met de bedrijfscreditcard en gebruikmaakte van een luxe villa in Spanje van een zakenpartner. Daardoor was zijn inkomen vele malen hoger dan de 150.000 euro die hij opgaf bij de fiscus.
De uitspraak van het Gerechtshof komt aan de vooravond van het vervolg in de strafzaak tegen Möllenkamp. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem onder meer van omkoping, witwassen, fraude en meineed. Hij zou zich hebben laten omkopen door twee bevriende zakenlieden. Zij zouden hem en zijn familie hebben overladen met dure auto’s. Ook betaalden ze een appartement, een zwembad en een vakantievilla in Spanje. ‘Vermomd als lening’ kreeg hij ook nog eens 1 miljoen euro aan steekpenningen. Verder is volgens Justitie sprake van 14.000 euro aan privé-uitgaven met de creditcard van Rochdale. Als laatste wordt Möllenkamp verdacht van meineed tijdens zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.
In het verlengde van de strafzaak is Justitie een ontnemingsprocedure begonnen tegen de oud-bestuursvoorzitter. In totaal wil het Openbaar Ministerie 2,4 miljoen euro terug. Daarnaast is de oud-topman al enkele jaren verwikkeld in een juridische procedure met zijn voormalige werkgever. Rochdale vordert 6 miljoen euro vanwege onterechte beloningen, pensioenen en andere zichzelf toegekende financiële voordelen, het accepteren van aan hem verleende financiële gunsten en diensten alsmede benadeling van de woningcorporatie.