Huurders hoeven niet te betalen voor een kijktuin

15.10.2019
Image
Huurders hoeven niet mee te betalen aan onderhoud van tuinen waar zij niet in kunnen. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald. Woningcorporatie Rochdale, die de rechtszaak aanspande, weet nog niet of zij zich erbij neerlegt, zo meldde Het Parool. Het was volgens de krant opvallend dat de woningcorporatie de rechtszaak startte. De Hoge Raad had namelijk al in 2000 al eens bepaald dat voor kijktuinen niet betaald hoeft te worden. Dat oordeel is in andere rechtszaken gevolgd.
 
De rechtszaak had betrekking op een binnentuin van het woningcomplex aan de Lex Althoffstraat in Nieuw-West. Naast privétuinen van huurders die beneden wonen, is er een stuk kijktuin in het midden. Voor het onderhoud daarvan slaat Rochdale de bewoners maandelijks aan. Dat mag dus niet volgens de Amsterdamse rechtbank. Het gezin dat de procedure aanspande krijgt de ongeveer honderd euro die het betaalde over 2015 en 2016 terug.
 
Volgens een inventarisatie van Het Parool zijn de meeste Amsterdamse corporaties in de loop der tijd gestopt met het doorberekenen van onderhoud van kijktuinen in de servicekosten. Soms worden aparte afspraken met bewoners gemaakt. De Alliantie, Eigen Haard en Ymere zijn zelfs grotendeels van het fenomeen kijktuin afgestapt. 
 
Meer info in Het Parool