"Ik was bang dat Ymere zou stoppen in Nobelhorst"

11.12.14
Wethouder Mulder: "Ik was bang dat Ymere zou stoppen in Nobelhorst"

De gemeente Almere hield er serieus rekening mee dat Ymere volledig zou stoppen met de ontwikkeling van de wijk Nobelhorst in Almere. Dat zegt wethouder Henk Mulder in een interview met Omroep Flevoland. Almere en Ymere hadden een contract voor de grondafname voor de eerste duizend woningen, plus nog eens 1.900 op een later moment. Ymere kan zich door de sterk teruggelopen investeringsmogelijkheden daaraan niet meer houden. Beide partijen hebben nu afgesproken dat Ymere nog wel de eerste 1.000 woningen bouwt, maar dat de gemeente voor die 1.900 op zoek gaat naar andere partijen.

Volgens de wethouder spande het erom of Ymere zich überhaupt aan de 1.000 woningen zou houden. Mulder: "Ik was bang dat ze zouden stoppen. Gelukkig hebben we dat weten te voorkomen." Volgens Mulder was er voor de gemeenten geen alternatief. De gemeente heeft boekenonderzoek bij Ymere mogen doen om zicht te vergewissen van de beperkte investeringsmogelijkheden van de corporatie. Het alternatief was een gang naar de rechter om de contractuele grondafname af te dwingen. Mulder: "Je krijgt dan je centen, maar dan zit je met een woonwijk waarvan de ontwikkeling stil ligt. Dat wil je niet."

Stadsdorp Nobelhorst is een idealistisch plan waarin kopers en huurders in een groeiend aantal wooncoöperaties tot op grote hoogte invloed en zeggenschap hebben op hun woonomgeving. In april 2013 werd de eerste buurtcoöperatie opgericht. Het idee voor een sociaal duurzaam Nobelhorst ontstond onder Mulders voorganger Adri Duivesteijn. In 2008 ging hij op zoek naar een partij met het beste plan hiervoor. Ymere, in samenwerking met bouwer Dura Vermeer, kwam als winnaar uit de bus.”

Relevante links:
Bekijk HIER het interview met wethouder Henk Mulder
Stadsdorp Nobelhorst (NUL20, juli 2013)

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS