Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeringsunie voor collectieve zelfbouw

Amsterdam onderzoekt of een investeringsunie de financiering van zelfbouwprojecten makkelijker kan maken. Met krediet uit een dergelijk vehikel kunnen woningen worden gefinancierd als bij start bouw nog geen koper is gevonden. De realisatie van zelfbouwprojecten moet daardoor eenvoudiger worden.
"Zelfbouw wordt steeds belangrijker voor Amsterdam. Maar de financiering van een project blijkt niet altijd even eenvoudig, zeker bij projecten met nog onverkochte woningen. In de praktijk ontfermen aannemers en ontwikkelaars zich over de onverkochte woningen, maar zij stellen ook allerlei eisen aan het project. De bouwgroep ziet vervolgens de zeggenschap over hun project slinken. Met de constructie die wij voor ogen hebben, krijgen zelfbouwers meer regie over de financiering van hun droomhuis," zo verklaart wethouder Van Poelgeest van ruimtelijke ordening en grondzaken.
Een investeringsunie moet worden gevormd door (oud-)zelfbouwers en andere deskundige investeerders. Uit de praktijk moet blijken op welke wijze de gemeente een dergelijke oplossing kan ondersteunen. Op dit moment zijn er in Amsterdam dertig bouwgroepen. Samen werken zij aan de bouw van ongeveer zeshonderd woningen.