Kredietbeoordeling woningcorporatie Stadgenoot terug op 'AA stable'

29.11.17
Kredietbeoordeling woningcorporatie Stadgenoot terug op 'AA stable'

De kredietbeoordeling van woningcorporatie Stadgenoot is terug op 'AA stable'. De financiële positie is door kredietbeoordelaar Standard and Poor's (S&P) opgewaardeerd van 'sterk' naar 'zeer sterk'. Vorig jaar was het eindoordeel nog een ratingpunt lager.

Standard & Poor’s, een van de twee grote kredietbeoordelaars in de wereld, beoordeelt sinds 2011 de kredietwaardigheid van Stadgenoot. De eerste vijf jaar was de uitkomst steeds ‘AA stable’. Vorig jaar ging de beoordeling een ratingpunt omlaag. Het eindoordeel kwam uit op ‘AA-’. De rating is nu weer terug op het oude niveau.

S&P beoordeelt de financiële positie van Stadgenoot als ‘very strong’; dat is gunstiger dan vorig jaar. Ook het risicoprofiel is verbeterd, onder andere doordat Stadgenoot vanwege de nieuwe woningwet minder ‘commerciële’ activiteiten zal ontplooien en daardoor minder afhankelijk zal zijn van de luimen van de markt. De verlaging van de rating werd vorig jaar ingegeven door de vrees dat nieuwe huurwetgeving de zelfstandige financiële positie van de corporatie in gevaar zou brengen.

De praktijk wijst er inmiddels op, zo verklaart Stadgenoot, dat deze vrees niet gerechtvaardigd is. De corporatie is blij met het betere oordeel. Het stelt Stadgenoot in staat tegen relatief lage rente vreemd vermogen aan te trekken op de (internationale) kapitaalmarkt. Dat gebeurt met name om commerciële investeringen of aflopende leningen te herfinancieren.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS