Overslaan en naar de inhoud gaan

Kromhouthal wordt hart van het vernieuwde Hamerkwartier

Image

Woningcorporatie Eigen Haard en Gemeente Amsterdam hebben een overeenkomst getekend voor de bouw van meer dan zeshonderd woningen rondom de iconische Kromhouthal in het Hamerkwartier in Amsterdam-Noord. Naast woningbouw komen er aan de IJ-oever een middelbare school, een sporthal, een supermarkt, horeca en een theater. De door de corporatie te renoveren Kromhouthal wordt het middelpunt van de buurt.

Hamerkwartier verandert de komende tien tot twintig jaar van een bedrijventerrein in een wijk met ongeveer 6.500 woningen en veel ruimte voor werken. Eigen Haard gaat er 180 sociale huurwoningen, 240 middeldure huurwoningen en 180 vrijesectorwoningen realiseren. “Het Hamerkwartier is voor Eigen Haard een bijzonder project. We verzorgen een gevarieerd woonprogramma en er komen veel voorzieningen. Én we renoveren de Kromhouthal, met plek voor lokale ondernemers”,  aldus Nicole de Vrij, directeur ontwikkeling & zakelijk beheer van Eigen Haard.

Corporatie en gemeente hebben een aantal doelen afgesproken om de komende jaren aan te werken. De Vrij: “Van de sociale huurwoningen is 30 procent bedoeld voor huishoudens in kwetsbare situaties. Er komen woonvormen met begeleiding voor huishoudens die extra zorg en hulp nodig hebben. Ook is het belangrijk dat bewoners uit de IJplein- en Vogelbuurt voorrang krijgen op een woning in het Hamerkwartier. Denk aan ouderen die liever in een woning zonder trappen wonen of gezinnen die meer woonruimte nodig hebben.”

Eigen Haard werkt de plannen voor haar kavel de komende tijd verder uit. De verwachting is dat de bouw en vernieuwing start in 2025 en gereed is in 2030.