Laboratorium Particulier Opdrachtgeverschap

15.03.10

Laboratorium Particulier Opdrachtgeverschap

Architectuur Lokaal biedt dit jaar een 'stimuleringsprogramma' aan voor particulier opdrachtgeverschap bestaande uit een debat en een aantal excursies. Nederland moet weer leren dat burgers zelf hun huis bouwen.

Steeds meer gemeenten realiseren een deel van hun woningbouwproductie in particulier of collectief opdrachtgeverschap. Bekende voorbeelden zijn het Steigereiland op IJburg, Roombeek in Enschede en het - in ontwikkeling zijnde -  Homeruskwartier in Almere.  Maar dat is niet alleen omschakelen bij  particulieren, maar ook  bij de vakwereld van architecten, stedenbouwkundigen en gemeentebesturen. 

Op grond van dit voornemen in de kabinetsnota Een cultuur van ontwerpen, visie architectuur en ruimtelijk ontwerp, heeft het ministerie van OCW aan Architectuur Lokaal gevraagd om voor het laboratorium in 2010 stimuleringsprogramma’s te ontwikkelen.  Dat gaat binnenkort van start. 

In de vorm van een 'laboratorium' verkennen architecten, stedenbouwers, bestuurders en burgers hoe burgers meer ruimte kunnen krijgen en tegelijkertijd de architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit kan worden geborgd. Het laboratorium is gericht op projecten van individueel en collectief opdrachtgeverschap in uiteenlopende prijsklassen. Het wordt in overleg met deskundige partijen uitgewerkt, waarbij wordt aangesloten op het initiatief van de minister van WWI voor een kennisnetwerk en een landelijke kenniscampagne voor (collectief) particulier opdrachtgeverschap.

Programma

Debat
20 maart 2010, 15:00-17:00 uur, Debat Waar voor je geld, Jaarbeurs Utrecht 

Excursies
14 april – 24 november, 7 excursies particulier opdrachtgeverschap naar: #1 Amsterdam (IJburg) 14 april, #2 Leiden 19 mei, #3 Rotterdam 23 juni, #4 Almere 16 september, #5 Groningen 6 oktober, #6 Enschede 3 november, #7 Eindhoven e.o. 24 november Lees meer

Meer informatie op Architectuur Lokaal

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS