Overslaan en naar de inhoud gaan

Lelystad bouwt 147 tijdelijke woningen voor spoedzoekers

Image

Woningcorporatie Centrada heeft met de gemeente Lelystad afgesproken een verplaatsbaar wooncomplex met 147 appartementen voor zogeheten 'spoedzoekers' te bouwen. Daaronder vallen mensen in echtscheiding, jonge inwoners waaronder studenten en werkers uit de EU die aan Lelystad zijn gebonden. Een derde deel - 50 woningen - wordt gereserveerd voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning ('statushouders'). De gemeente heeft voor de laatste doelgroep een forse achterstand opgelopen op de landelijke taakstelling: in de tweede helft van 2020 werden slechts 12 in plaats van 101 statushouders gehuisvest.
De bouw van de verplaatsbare woningen wordt ondersteund met een rijksbijdrage van 2 miljoen euro. Naar verwachting worden de 147 appartementen nog dit jaar opgeleverd.

Het wooncomplex komt in Campus Zuid. Daar werd eerder een vergelijkbaar project ‘Wonen bij LARS’ opgeleverd met eveneens 147 verplaatsbare woningen. Het tweede tijdelijke project krijgt de naam ‘Wonen bij LILY’. Het gaat om afgewerkte appartementen van zo’n 22 tot 50 m2. Er komen naast studio’s en tweekamerappartementen ook driekamer-appartementen in waardoor er ook ruimte is om grotere huishoudens te huisvesten. Vanuit deze woningen is het mogelijk om door te stromen naar bijvoorbeeld een reguliere sociale huurwoning.
Dit project voor spoedzoekers komt in plaats van het oorspronkelijke plan om in Campus Zuid naast LARS tijdelijke huisvesting te realiseren voor 400 EU-werkers.

Centrada heeft ook met de gemeente afgesproken 300 reguliere sociale huurwoningen te realiseren. Oplevering van de nieuwbouw moet plaatsvinden in de periode 2024-2025. Het gemeentelijke uitgangspunt is om in de nieuwbouw 30 procent sociale huur te realiseren.