Lingotto c.s bouwen woontoren in Amstelkwartier

11.10.13
Amstelkwartier met linksonder @Home
Lingotto c.s bouwen woontoren in Amstelkwartier

Een consortium van Lingotto, APF International en Hurks vastgoedontwikkeling heeft de tender voor een woontoren in het Amstelkwartier binnengehaald. Het gaat om een 70 meter hoge woontoren met ongeveer 160 huurwoningen voor het middensegment. De toren gaat @Home Amstelkwartier heten.

Er dongen vier ontwikkelaars mee. De gemeente heeft de plannen beoordeeld op twee criteria: de hoogte van de optiebieding en de energiezuinigheid van het gebouw. De winnende partij scoorde op beide onderdelen het beste. Voor het energieconcept van @Home Amstelkwartier is een samenwerking met INNAX aangegaan.

In juni 2012 nodigde de gemeente Amsterdam investeerders uit middeldure huurwoningen te ontwikkelen op IJburg, in Overhoeks, Amstelwartier en aan de Zuidas. In totaal gaat het om zo'n 500 appartementen. Wethouder Maarten van Poelgeest zegde daarbij toe dat de gemeente bereid was voor dit segment de grondprijzen te verlagen en maatwerk per project te willen leveren. De tender op de Zuidas is gewonnen door AM. De woontoren op het Amstelkwartier is de tweede die rond komt, verrassend genoeg nog voor de tender in Amsterdam Noord. Eerder was sprake dat het contract voor de bouw van een woontoren op Overhoeks al in september zou worden ondertekend. De tender voor een complex op IJburg is nog niet uitgeschreven.

De gemeente heeft voor de woontoren op het Amstelkwartier een nieuwe werkwijze gehanteerd. Door de opzet van de tender sterk te vereenvoudigen, kon de procedure worden ingekort. Naast het hanteren van slechts twee gunningscriteria, is ook gekozen voor een gefaseerde contractvorm. Met het ondertekenen van de optieovereenkomst verwerft de ontwikkelaar enkel het exclusieve recht tot grondafname. Vervolgens krijgt hij nog tijd om het plan verder uit te werken en daarna over te gaan tot definitieve grondafname. Hiermee wordt het risico zowel voor de ontwikkelaar als de gemeente ingeperkt.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS