Overslaan en naar de inhoud gaan

Makelaars doen aan koppelverkoop; het mag niet maar gebeurt wel

Image

Sommige makelaars eisen dat potentiële kopers hun huidige huis via hen verkopen om in aanmerking te komen voor de woning. Dat stelt de NOS op basis van eigen onderzoek. De omroep sprak met zeven makelaars en een particulier die het overkwam. Het is onduidelijk op welke schaal het voorkomt, maar de geïnterviewde makelaars zeggen dat "het aan de orde van de dag is".

Volgens de eigen regels van makelaarsorganisaties is deze praktijk niet toegestaan. Het betekent bovendien dat de makelaar mogelijk niet voor het beste bod gaat, maar voor een bod dat een nieuw huis oplevert om te verkopen. Het gevolg is ook dat bieders zonder eigen woning minder kans maken. Een woordvoerder van de NVM meldt de NOS dat deze praktijk "absoluut niet is toegestaan en ook is vastgelegd in onze erecode en afspraken met de overheid".

Dergelijke praktijken zouden kunnen worden tegengegaan met een verplicht  biedlogboek. In Noorwegen is dat bijvoorbeeld het geval. De Volkskrant beschreef onlangs hoe dat werk. Bieden kan daar alleen digitaal. Na aankoop krijgt de koper het biedlogboek, waarin hij kan zien wie wat wanneer heeft geboden. Meedingers kunnen een geanonimiseerde kopie krijgen. Dat maakt onderhandse spelletjes, of afspraken tussen makelaars, erg lastig. 

Makelaars die zijn aangesloten bij NVM, VBO of Vastgoedpro zijn per 1 januari 2023 verplicht gebruik te maken van een digitaal biedlogboek bij verkoop van woningen. De Nederlands regering overwoog voor zijn val een wettelijke verplichting voor zo'n logboek voor alle makelaars in te voeren. Bijzonder aan de Noorse aanpak is overigens dat de koper vooraf een bankgarantie moet hebben. Bieden onder voorbehoud van financiering bestaat daar niet.

 

Trefwoorden