'Meer hypotheek voor energiezuinige nieuwbouwwoning'

13.10.10

'Meer hypotheek voor energiezuinige nieuwbouwwoning'

Kopers van energiezuinige nieuwbouwwoningen moeten meer hypotheekruimte krijgen. Dit stelt de NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers. Zo worden huizenkopers beloond die investeren in energiezuinigheid én daarmee in de toekomstwaarde van hun huis. Daarbij draagt het bij aan een verantwoorde kredietverlening. Nieuwe woningen bieden immers fikse besparingen op de energierekening en kopers kunnen daardoor een hogere hypotheek betalen.

De brancheorganisatie van ontwikkelende bouwondernemers heeft deze oproep gedaan in een brief aan alle organisaties die zich bezighouden met financiële kredietverstrekking in Nederland, waaronder de AFM. De NVB stelt vast dat consumenten momenteel terughoudend zijn om extra investeringen te doen in de energiezuinigheid van hun nieuwe woning. Dit komt voor een deel omdat het energiegebruik van de woning voor hypotheekverstrekkers geen doorslaggevend aspect is bij de vaststelling van de hypotheekruimte.

Goedkoper uit

Kopers van energiezuinige woningen zijn op termijn veel goedkoper uit is. Zo berekende het NIBUD volgens het NVB al in 2007 dat kopers van een zeer energiezuinige woning jaarlijks gemiddeld € 1.080 besparen. Dit betekent dat bij een hypotheekrente van 5 procent, een fiscale aftrekbaarheid van 35 procent en uitgaande van dezelfde woonlasten de koper circa € 32.000 meer financieringsruimte zou moeten hebben.

In de praktijk houden hypotheekverstrekkers hier echter geen of nauwelijks rekening mee. Om consumenten juist te stimuleren om een energiezuinige nieuwbouwwoning te kopen, pleit NVB voor een verruiming van het toetskader hypothecaire kredietverlening. Momenteel hanteert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) 4,5 maal het inkomen voor alle woningen. NVB stelt voor deze norm specifiek voor nieuwbouwwoningen te verruimen tot tenminste 5,2 maal het inkomen of hoger.

De NVB verwacht dat verruiming van de kredietverlening de verkoop van nieuwbouwwoningen stimuleert.

 

 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS