Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer woningtransacties en hogere prijzen in eerste kwartaal

Image

De woningprijzen en het aantal transacties neemt. De cijfers van CBS/Kadaster bevestigen nog maar eens dat de woningmarkt aantrekt. De woningprijzen zitten al weer een aantal kwartalen in de lift, na de dip begin 2023. Ook verkochten particuliere beleggers in het eerste kwartaal meer woningen aan mensen die er zelf in gaan wonen (eigenaar-bewoners) dan dat ze opkochten om te verhuren. 

Bestaande koopwoningen in Nederland waren in het eerste kwartaal van dit jaar 3,8 procent duurder dan in het eerste kwartaal van 2023. In alle provincies kwamen de prijzen hoger uit dan een jaar eerder. Kwartaal op kwartaal stegen de prijzen voor het derde kwartaal op rij. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2023 waren koopwoningen 2,4 procent duurder.

In het eerste kwartaal van 2024 registreerde het Kadaster 44.443 transacties, 9,9 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hiermee kwam een einde aan een periode van elf kwartalen op rij waarbij de transacties daalden ten opzichte van een jaar eerder.

Veel starters

Vooral kopers tot 35 jaar kochten meer woningen. In alle leeftijdsklassen werden meer woningen verkocht. Procentueel was de stijging het grootst bij de kopers ouder dan 65 jaar (+13%), maar in aantallen was de grootste stijging te zien in de leeftijdsgroep tot 35 jaar: ruim 2.700 extra aankopen van woningen (+12%). Het Kadaster noemt als verklaring daarvoor de Startersvrijstelling (geen overdrachtsbelasting, meer voor hen geschikt of bereikbaar aanbod omdat investeerders verkopen, en verbeterde  financieringscondities (hogere NHG-grens, iets lagere hypotheekrente en verruimde leenmogelijkheden).

Of veel starters op de woningmarkt ook in Amsterdam slaagden wordt niet duidelijk uit de cijfers die CBS en Kadaster beschikbaar stelden. In ieder geval moeten ze over een lange financiële polsstok beschikken. De gemiddelde transactiesom was in de hoofdstad in het eerste kwartaal 586.000 euro. Goedkopere gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam zijn Lelystad, Beverwijk en Zaanstad, met gemiddelde transactieprijzen onder de vier ton,  respectievelijk 390, 395 en 398 duizend euro.

De NVM publiceerde kort geleden ook verkoopcijfers over het eerste kwartaal. NUL20 publiceerde daar ook over. De cijfers van de NVM-makelaars en het CBS/Kadaster verschillen altijd iets doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de voorlopige koopovereenkomsten van de NVM-makelaars. CBS en het Kadaster geven de prijsontwikkeling van álle bestaande koopwoningen en maken gebruik van geregistreerde transacties bij het Kadaster. Daar zit dus een faseverschil tussen.

Trefwoorden