Minister Blok wil meer markthuur in Amsterdam

04.01.17
Minister Blok wil meer markthuur in Amsterdam

Amsterdam moet veel meer bouwen voor de middenklasse. Dat stelt minister Blok vandaag in een interview met Het Parool. Het aanbod voor middengroepen is te klein, het aandeel sociale huur veel te groot, concludeert de minister. Hij raadt aan een deel van de sociale woningbouw over te dragen aan pensioenfondsen, die het dan geschikt maken voor middeninkomens. De VVD-minister vindt dat het aandeel sociale huurwoningen terug kan naar 30 procent, het landelijk gemiddelde. Volgens hem is het grote probleem van Amsterdam huurders die meer verdienen niet doorstromen naar een middeldure huurwoning.

Wethouder Laurens Ivens reageert per tweet: "Na de sloop van de sociale woningbouw in Nederland, wil hij zich met Amsterdam gaan bemoeien. Over my dead body." 
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft onlangs zijn deel van het terrein Oostenburg verkocht. Blok is ontevreden over de minimumeis van 20 procent sociale huur die Amsterdam heeft gesteld aan de woningbouwprogrammering: "Dit past in het patroon van het wegjagen van de middenklasse. Het rijk heeft nog meer grond in Amsterdam. Bij de volgende verkoop ga ik beter opletten en hardere voorwaarden stellen."
 
Zie: Samenvatting van het interview(externe link) (Het Parool, 23-12-2016).
Het hele interview(externe link) is alleen voor voor abonnees te lezen. Daarin staat overigens een forse fout. De journalist houdt Blok voor dat Amsterdam 2200 sociale huur en 1319 middenhuur in aanbouw heeft genomen in 2016. En wat Blok daarvan vindt. Er zijn slechts 1451 sociale huurwoningen in aanbouw genomen, waarvan 838 studenten- en jongerenwoningen.
 
 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS