Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurinclusief woongebouw aan Beatrixpark Amsterdam Zuidas

Image

Projectontwikkelaar KondorWessels Vastgoed heeft de tender gewonnen voor de ontwikkeling van Beethoven kavel 2 aan het Beatrixpark in Amsterdam Zuidas. ‘Habitat Royale’ moet een woongebouw worden van volledig herbruikbare materialen in een natuurinclusieve leefomgeving. Het gaat om koopwoningen in 'het hogere segment'. 

Habitat Royale is in samenwerking met een team van ecologen, landschapsarchitecten en ingenieurs gebaseerd op ecologische principes. Het gebouw is een ontwerp van Mecanoo. Arup is verantwoordelijk voor de integrale duurzaamheid en constructie en is ook betrokken bij het ecologisch ontwerp. 

Het ontwerp wil twee werelden samenbrengen: het ‘harde’ Beethovenplein en de ‘zachte’ natuur van het Beatrixpark. “In plaats van een gebouw te ontwerpen waaraan natuur is toegevoegd, is het principe ‘nature first’ gehanteerd en een gebouw ontwikkeld dat landschap is. De organische en sculpturale vorming maakt dat het ontwerp zich als een gestapeld landschap inpast in de omgeving”, aldus de ontwerpers.

Volgens wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw) is dit plan een mooi voorbeeld van hoe de Amsterdamse ambitie op duurzaamheid leidt tot bijzondere ontwikkelingen in de stad. “Het ontwerp is een prachtig voorbeeld van natuurinclusief bouwen. Ik kijk zeer uit naar het eindresultaat, want dit gebouw is niet alleen een aanwinst voor de Zuidas, maar ook voor de biodiversiteit.”

Habitat Royale krijgt zes verschillende types koopappartementen 'in het hogere segment', verdeeld over vier geschakelde torens. Alle 94 woningen hebben een royale buitenruimte van minimaal 20 vierkante meter. Naar verwachting start de bouw in het derde kwartaal van 2024.