Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw 'hofje' in Almere Haven biedt senioren alternatief in de eigen wijk

Image

Ook 'new town' Almere vergrijst. Gemeente en woningcorporaties reageren op deze demografische ontwikkeling door relatief kleinschalige projecten voor senioren toe te voegen in de eigen wijk. Vorig jaar leverde Ymere in Almere Haven het appartementegebouw De Wierden op. Dezer weken levert GoedeStede De Deining op - een project met twintig sociale huurwoningen rondom een hof.
Wethouder Van Garderen: “We zijn (..) hard bezig om het mooie Almere Haven weer klaar te maken voor de toekomst. En dit is weer een van de projecten waar we ontzettend trots op kunnen zijn. Mensen die gehecht zijn aan de buurt krijgen via dit mooie project de mogelijkheid om in de buurt te blijven wonen in een meer passende woning. De woningen die zij achterlaten in de Marken komen dan vrij voor bijvoorbeeld jonge gezinnen die nu heel moeilijk een woning kunnen vinden.’

Want het mes snijdt aan twee kanten. In Almere staan veel eengezinswoningen, maar ook in de polderstad zijn daar inmiddels flinke wachtlijsten voor. De bouw van aantrekkelijke seniorenhuisvesting moet voor doorstroming zorgen. De Deining is een zogeheten 'inbreiding' in de bestaande wijk. Het gaat om om 19 driekamerwoningen met een kap en een tweekamerwoning met een plat dak. Woonkamer, slaapkamer en badkamer bevinden zich op de begane grond. Op de eerste verdieping bevindt zich een extra (slaap)kamer met wastafel. Alle woningen hebben een eigen berging in de tuin, voorzien van elektriciteit. De tuinen krijgen een laag hekje zodat er veel zicht op het ‘hof’ blijft. Tijdens het ontwikkeltraject hebben zich al toekomstige bewoners verenigd in bouwgroep ‘De Deining’. Zij dachten mee over het woningontwerp en de buitenruimte.

De feitelijke bouwperiode is kort. Aannemer Trebbe startte begin dit jaar en verwacht de laatste woning rond de zomer op te leveren. De snelle bouw is mede te danken aan een bouwsysteem met geïsoleerde prefab gevels met ingestorte kozijnen en keramische steenstrips.