Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe tijdelijke opvangplek voor vluchtelingen en economisch daklozen in Buitenveldert

Image

In Amsterdam Zuid komt een nieuwe opvanglocatie met plek voor tweehonderd vluchtelingen uit Oekraïne en 167 economisch daklozen. Woonzorgcentrum De Buitenhof in Buitenveldert, een locatie van Cordaan, is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen voor de verzorging van hulpbehoevende ouderen. Maar een grote renovatie is op korte termijn niet haalbaar gebleken, daarom wordt het pand voor de komende twee jaar in gebruik genomen als tijdelijke opvanglocatie. In het eerste kwartaal van 2024 start de verbouwing. Naar verwachting is de locatie vanaf komende zomer klaar voor de opvang. 

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zorgt de gemeente Amsterdam voor opvang voor vluchtelingen op verschillende locaties in de stad. Vaak in hostels of hotels. Deze locaties zijn niet allemaal geschikt voor langer durend verblijf. Vandaar dat de gemeente Amsterdam locaties zoekt waar vluchtelingen terecht kunnen voor een periode van één tot drie jaar.
Daarnaast stijgt het aantal economisch daklozen; ruim zeshonderd Amsterdammers wachten op een   tijdelijke verblijfsplek. Het gaat om mensen die door omstandigheden dakloos zijn geworden, bijvoorbeeld door een scheiding of een faillissement. De daklozen die worden opgevangen in De Buitenhof krijgen van HVO-Querido en De Regenbooggroep hulp bij het vinden van een reguliere woning. 

Wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang en Vluchtelingen): “De oorlog in Oekraïne duurt voort en nog dagelijks komen er mensen aan in Amsterdam. Tegelijkertijd zorgt de wooncrisis voor een enorm gebrek aan woningen, waardoor de doorstroming vanuit wachtlijsten stokt en er niet veel woningen vrijkomen. Het is mooi dat we met De Buitenhof voor de komende periode voor verschillende groepen een tijdelijke oplossing hebben.”