Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadsnatuur in opmars

Natuur en de stad, het lijken tegenpolen. Toch is er overal groen in onze stad te vinden. Parken, geveltuintjes, bermen, bloemen en in de vele dieren om ons heen. De stad telt meer dan 10.000 soorten planten en dieren. Wat is het belang van natuur in onze stad? Wat kan de gemeente en ontwikkelaars doen en wat kunnen we zelf doen? En hoe ziet de toekomst van groen in de stad eruit? In 'Stadsnatuur in Opmars' zoekt Bouw Woon Leef het uit. Onder andere in gesprek met Geert Timmermans, gepensioneerd stadsecoloog van Amsterdam en landschapsarchitect Maike van Stiphout.

Naast denken over wat je zelf kan doen voor meer groen in de buurt, hebben de gemeente en gebouwontwikkelaars ook een grote rol in de groenontwikkeling. Een voorbeeld van natuurinclusief bouwen is het project Zoë die zal komen in de Sluisbuurt.  Jurgen van de Laarschot van AM zet uiteen hoe een ontwikkelaar tegen deze opgave aankijkt. Ander voorbeeld: Brasapark, op de Gaaspertunnel.

In deze aflevering ook aandacht voor Almere: "een zandvlakte in vijftig jaar uitgegroeid tot een stad waar inmiddels hele bijzondere planten en dieren op af zijn gekomen", aldus Natalja van Elst, stadsecoloog bij Gemeente Almere. Stadsgeograaf Nina de Vos ziet de groei van de stad ook als manier om meer natuur toe te voegen.
 

Bron
AT5

Trefwoorden