Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemiddeld koophuis kost nu ruim 466.000 euro

Image

De huizenprijzen stegen in Nederland vorige maand naar een nieuw record. Kopers telden in augustus gemiddeld meer dan 466 duizend euro neer voor bestaande koopwoningen. Met een prijsstijging van ruim 11 procent op jaarbasis is dat de sterkste toename in twee jaar, zo melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ten opzichte van juli 2024 stegen de prijzen in augustus met 1,1 procent.

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van koopwoningen echter weer. In augustus 2024 lagen de prijzen gemiddeld 5,7 procent hoger dan bij de vorige piek in juli 2022. Vanaf medio 2022 steeg de  hypotheekrente flink. Hoewel die weer iets is gezakt, blijven de leenkosten hoger dan in 2022. De lonen zijn echter flink gestegen waardoor mensen in de huidige oververhitte markt steeds meer geld willen en kunnen uitgeven aan een woning.

Niet alleen de prijzen stijgen, ook het aantal verkopen. Het Kadaster registreerde over augustus 17.915 woningtransacties. Dat is ruim 12 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden van 2024 zijn 128.908 woningen verkocht, ruim 11 procent meer dan een jaar eerder. In augustus was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 466.207 euro.


NB: Voor het bepalen van prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen gebruikt CBS niet de transactieprijs, maar de prijsindex. Bij de berekening van de prijsindex wordt rekening gehouden met kwaliteitsverschillen tussen koopwoningen. In de gemiddelde transactieprijs zit geen kwaliteitscorrectie.

Trefwoorden