Overslaan en naar de inhoud gaan

Elf nieuwe monumenten in Amsterdam

Minister Bussemaker (Cultuur) presenteerde maandag 18 maart een voorlopige lijst van 89 nieuwe naoorlogse rijksmonumenten. Daarbij zitten elf Amsterdamse gebouwen. Het gaat om de meest waardevolle en kenmerkende bouwwerken uit de tweede wederopbouwperiode van 1959-1965.
De Amsterdamse panden op de lijst zijn: Europahal RAI, Tweede Citroëngarage (Stadionplein), Autopon (Overtoom), Monument Hollandsche Schouwburg (Plantage Middenlaan), Sloterhof, Princesseflat (Beethovenstraat), het Burgerweeshuis, het A.H. Gerhardhuis, de Scholengemeenschap Buitenveldert, het Gijsbrecht van Aemstelpark en het Hilton Hotel.

De 89 potentiële monumenten zijn verdeeld in de categorieën onderdak, verzorgingsstaat, economie, infrastructuur, verzuiling, vorming, vrije tijd en cultuur en herdenking. Het gaat om bouwwerken zoals het Evoluon in Eindhoven, de stormvloedkering Hollandse IJssel, de Tuinen van Mien Ruys te Dedemsvaart en het hoofdkantoor van de ANWB te Den Haag. Eigenaren van gebouwen die zijn aangewezen als rijksmonument kunnen gebruik maken van subsidies, laagrentende leningen voor restauraties en fiscale aftrek voor onderhoudskosten. De gebouwen genieten ook wettelijke bescherming conform de monumentenwet 1988. Naar verwachting maakt minister Bussemaker dit najaar de definitieve lijst bekend na het advies van de Raad voor Cultuur.

In 2007 zijn al een honderdtal rijksmonumenten aangewezen uit de eerste helft van de wederopbouwperiode, 1940-1958. Nu is het tweede deel ervan, 1959-1965, aan de beurt. Uit het enorme bouwvolume in die periode (2,5 miljoen) is een zeer beperkte selectie gemaakt. Daarbij is gebruik gemaakt van de inbreng van gemeenten, de erfgoedwereld en andere experts. De selectie is voorbereid door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Trefwoorden