Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkeling van woonwijk op Floriadeterrein terug bij af, Almere koopt ontwikkelaars uit

Image

Almere koopt de ontwikkelaars van de nieuwe woonwijk op het Floriadeterrein uit voor 51 miljoen euro, zo meldt omroep Flevoland. Daarmee wordt een einde gemaakt aan een langlopend conflict tussen de gemeente en Amvest plus bouwbedrijf Dura Vermeer. Vanwege onenigheid over de plannen is zelfs geen begin gemaakt met de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Hortus. De gemeenteraad van Almere moet formeel nog toestemming verlenen voor de contractontbinding.

Met een verliespost van ruim 100 miljoen euro houdt de ellende van het Floriadeterrein niet op voor Almere. Na afloop van de Floriade 2022 zou de ontwikkelcombinatie Weerwater CV (Amvest en Dura Vermeer) er een mooie groene woonwijk aanleggen. Maar daar is nooit een begin mee gemaakt omdat de gemeente in de clinch ligt met de projectontwikkelaar.

Belangrijk twistpunt is het aantal te bouwen woningen. In 2018 zijn afspraken gemaakt over een wijk met 660 woningen. Met het oog op de woningnood wilde de gemeente dat plan aanpassen om ruimte te scheppen voor veel meer woningen, zo’n 1.500. Wethouder Julius Lindenbergh nuanceerde dat in september in NUL20: “De gemeente houdt niet per se vast aan 1.500 woningen, maar de gemeente houdt vast aan een groen, compact en schaalbaar plan dat ruimte laat voor een eventuele uitbreiding van de woningaantallen in de toekomst.” In de plannen van Weerwater werden de 660 woningen verspreid over het hele ontwikkelgebied. Later opschalen zou dan niet meer mogelijk zijn, aldus de gemeente. Lindenbergh stopt overigens 11 april als wethouder; het VVD-smaldeel besloot op 7 maart collectief uit het college te stappen.

Een ander twistpunt was het kostbare beheer van het vele groen. Daar wilde de ontwikkelaar de afspraken wijzigen. Volgens afspraak zou het groenonderhoud een verantwoordelijkheid blijven van Weerwater CV. De ontwikkelaar wilde de mogelijkheid openhouden dit beheer over te dragen aan een andere partij. Intussen maakt het terrein een verwaarloosde indruk terwijl de beheerkosten van de gemeente oplopen.

Vorig najaar dreigde het geschil voor de rechter te eindigen, maar de partijen zijn vele maanden later alsnog tot een oplossing te komen. De gemeente koopt het zogeheten ontwikkelrecht voor Hortus voor 51 miljoen euro weer terug.
Almere werkt nu aan een nieuw plan voor Hortus met adviesbureau BVR en landschapsarchitect ZUS. Hoeveel woningen in dit plan staan, is niet bekend. Opvallend onderdeel van de overeenkomst is dat Amvest en Dura Vermeer niet inschrijven voor nieuwe aanbestedingen voor Hortus. In het gebied staan nu alleen woontoren Flores en het zorgcomplex Flora (foto), plus de Aeres hogeschool.

Een uitgebreide reconstructie van het Hortus-debacle is te lezen bij Omroep Flevoland.