Onze Zon Amsterdam maakt collectieve zonnedaken makkelijker en goedkoper

22.10.2021
Image

Amsterdam Energie en Zonnefabriek hebben afgelopen najaar samen de coöperatie Onze Zon Amsterdam opgericht om het voor Verenigingen van Eigenaren makkelijker te maken zonnepanelen op hun daken te leggen. En daarmee de energietransitie in Amsterdam te versnellen.

Met hulp van Onze Zon Amsterdam kunnen VvE’s die collectief zonnepanelen willen leggen een beroep doen op SCE-subsidie. De bewoners die zonnepanelen aanschaffen bij Onze Zon ontvangen elk jaar een vaste vergoeding. Ook buurtbewoners kunnen deelnemen. Onze Zon blijft tijdens de hele looptijd verantwoordelijk voor het onderhoud.
Zonnefabriek is installateur van zonnepanelen. Amsterdam Energie is een grote lokale energiecoöperatie. Samen realiseerden Zonnefabriek en Amsterdam Energie de afgelopen jaren al vier daken met zo’n duizend zonnepanelen: het dak van metrostation Reigersbos in Zuidoost en drie daken op een appartementencomplex aan de Marcantilaan in Amsterdam West.

De oprichting van de nieuwe coöperatie is een reactie op de komst van de administratief ingewikkelde Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking SCE. “De belastingteruggave is komen te vervallen, maar de aanvragende coöperatie krijgt subsidie om de daken aan te leggen”, aldus Rolf Steenwinkel van Amsterdam Energie.
Door deels gebruik te maken van externe financiering gaat de prijs per paneel fors omlaag. David van der Burg van Zonnefabriek: “Meer mensen kunnen zo meedoen, en als ze verhuizen hoeven ze de panelen niet te verkopen. Daarmee is het echt veel makkelijker en aantrekkelijker geworden om deel te nemen in zonnedaken in de stad.”