Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook ABN AMRO heeft slecht nieuws voor starters: huizenprijzen blijven nog wel even doorstijgen

Image

De ABN AMRO heeft aan het begin van het nieuwe jaar weinig opbeurend nieuws voor de starters op de woningmarkt: de huizenprijzen gaan verder omhoog, vooral door de lage hypotheekrente. En het aanbod zal het komende jaar verder afnemen. Aldus de Woningmarktmonitor januari 2022 van de bank.
"Hoewel aan de hypotheekrentedaling een eind is gekomen door de gestegen inflatie, denken we dat de hypotheekrente per saldo laag blijft. Dit betekent dat de huizenprijzen verder kunnen stijgen. Na een toename van 15 procent in 2021 denken we dat de huizenprijzen dit jaar met 12,5 procent en volgend jaar met 5 procent toenemen.", aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. De stijging zal volgens hem dus wel enigszins afvlakken. Hij vindt het opvallend dat het kabinet afziet van een wijziging van het belastingstelsel voor woningbezitters. "Een versnelde verlaging van de hypotheekrenteaftrek zou een rem kunnen zetten op de forse prijsstijging van woningen in Nederland", aldus Bokeloh.

Een groot probleem is dat er nog maar weinig doorstroming is in de huidige koopmarkt. Daardoor zijn er nauwelijks woningen te koop. In het derde kwartaal van 2021 was de voorraad kleiner dan 17.000 woningen. Kopers hebben nauwelijks nog keus. Wie iets geschikts vindt, moet snel beslissen. De door de makelaars verkochte woningen stonden gemiddeld 23 dagen te koop. Veel kopers zien zich gedwongen om boven de vraagprijs te bieden. Acht op de tien kopers doet dat, aldus de Woningmarktmonitor. Met als resultaat dat de prijzen blijven stijgen. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg in november 2021 404.000 euro; een jaar eerder lag de gemiddelde verkoopprijs 60.000 euro lager.

Trefwoorden