Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook in Amsterdam problemen met privaat bouwtoezicht

Image

Bij een proef met privaat toezicht bij de bouw van woningen op Zeeburgereiland hebben Amsterdamse toezichthouders meerdere malen ingegrepen. Zo legde de gemeente het werk stil vanwege tal van gebreken voorafgaand aan de stort van de fundering. Ook constateerde de gemeentelijke toezichthouder afwijkingen in het aantal bouwankers. Dat meldt het blad Cobouw op basis van een rapport van Ligthart Advies.

Minister Blok is van plan het bouwtoezicht een verantwoordelijkheid te maken van de bouwende partijen zelf. Minister Blok wil daartoe de Wet kwaliteitsborging bouw in 2018 laten ingaan. Op donderdag 29 september komen bouwregeldeskundigen naar de Kamer om hun mening te geven over deze - volgens Cobouw - "omstreden, historische wetswijzing", waarin het gemeentelijke bouw- en woningtoezicht wordt vervangen door particuliere controleurs. De minister wil de toekomstige bouwkwaliteit verder borgen met een verplichte oplevertoets en een hogere aansprakelijkheid voor bouwers. Er is de nodige kritiek op dit wetsvoorstel, waarbij de overheid de slager min of meer zijn eigen vlees laat keuren. Bij een ander experiment met particulier toezicht in Den Haag moest de gemeente ook al ingrijpen.

Ligthart Advies signaleert volgens Cobouw 'open eindjes'. Aannemers nemen niet altijd de verantwoordelijkheid die ze zouden moeten nemen; de aannemer leunt op de toezichthouder. “De opzet van het nieuwe stelsel sluit niet uit dat er bij de oplevering afwijkingen zijn ten opzichte van de bouwvoorschriften.” Wel benadrukt het onderzoeksbureau dat toekomstige, private kwaliteitsborgers daar, anders dan gemeenten, wel op kunnen worden aangesproken.

Meer info bij Cobouw

 

Trefwoorden