Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Volkskrantgebouw krijgt een hotel

Ook Volkskrantgebouw krijgt een hotel

De hotelplannen buitelen over elkaar heen in Amsterdam. Het Volkskrantgebouw aan de Wibautstraat in Amsterdam wordt herontwikkeld tot een multifunctioneel pand. De huidige broedplaats voor creatievelingen en Club/Restaurant Canvas worden aangevuld met een creatief hotel en open werkplekken & meeting rooms. Eigenaar Stadgenoot heeft het pand verkocht aan Job Heimans van The Magnificent 8 en projectontwikkelaar Brouwershoff. 

Het Oosten, de voorganger van Stadgenoot, kocht het kantoorgebouw nog voor de kredietcrisis als onderdeel van de grootschalige herontwikkelingsplannen voor de zogeheten 'Parool-driehoek'. Het voormalige krantengebouw kreeg een tijdelijke invulling als broedplaats. Bureau Broedplaatsen en Urban Resort vormden het om tot een melting pot voor creatieve ondernemers en kunstenaars. 

Volkskrantgebouw met Jaap Draaisma

Volkskrantgebouw met Jaap Draaisma van Urban Resort

Stadgenoot heeft het gebouw nu verkocht. The Magnificent 8, wiens naam verwijst naar de acht verdiepingen in het gebouw, gaat er een 'creatief hotel' van maken, in combinatie met open werkplekken & meeting rooms. De voorzijde aan de Wibautstraat krijgt een gecombineerde functie als hotel met podium, werkplekken en een expositieruimte. Het achtergebouw blijft in gebruik als broedplaats. Een aanzienlijk gedeelte van de broedplaats en Canvas op de 7e verdieping blijven behouden. 

Hotel

Het hotel moet  zich duidelijk gaan onderscheiden van “standaard hotels” dankzij een minimalistische, creatieve inrichting en een ongedwongen sfeer. Het hotel richt zich vooral op mensen met een creatief beroep, zoals fotografen, architecten, kunstenaars, muzikanten en reclameontwerpers. Het krijgt een laagdrempelige uitstraling, waardoor ook Amsterdammers en passanten zich welkom zullen voelen.

De broedplaatsen blijven voor een belangrijk deel behouden. Canvas wordt in een nieuw (geluidswerend) jasje gestoken. Het restaurant gaat hotelgasten, werkers en voorbijgangers voorzien van ontbijt, lunch of diner. Het prijsniveau zal onder dat van andere uitgaansgelegenheden blijven.

Wethouder Ruimtelijke Ordening Thijs Reuten van stadsdeel Oost is enthousiast over het plan: ‘Het is een bijzondere formule met verschillende functies onder één dak. Dit zorgt voor levendigheid in de buurt en het komt de uitstraling van het gebouw, en daarmee de Wibautstraat, ten goede’.

 Zie ook: Hotel voor creatief, met broedplaatsen (Het Parool, 15-12-2011)