Oproep Eigen Haard: 'Koop alleen hout bij FSC-gecertificeerde bouwbedrijven'

29.09.16
Oproep Eigen Haard: 'Koop alleen hout bij FSC-gecertificeerde bouwbedrijven'

Woningstichting Eigen Haard roept corporaties, gemeenten en andere opdrachtgevers op alleen hout in te kopen van FSC-gecertificeerde bouwbedrijven. Eigen Haard en FSC Nederland onderstrepen de oproep met het manifest ‘Opdrachtgevers voor duurzaam bosbeheer’.
Het manifest is opgesteld in aanloop naar FSC Friday op vrijdag 30 september, de internationale dag waarop duurzaam bosbeheer wordt gevierd. Bossen zijn volgens de Amsterdamse corporatie van onschatbare waarde. Er leven meer dan 350 miljoen mensen en ongeveer 80 procent van alle landdieren, waaronder veel bedreigde diersoorten. Bossen dragen bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Daarom moet ontbossing stoppen. Het manifest zet opdrachtgevers aan te werken met gecertificeerde bedrijven.
Eigen Haard werkt al uitsluitend met FSC-gecertificeerde bedrijven in nieuwbouw en renovatieprojecten. “Voor ons is dat vanzelfsprekend”, zegt Peter Hildering, directeur Vastgoedbeheer van Eigen Haard. “Alleen met duurzaam bosbeheer voorkomen we ontbossing. Als herkomst van hout cruciaal is, dan is kiezen voor gecertificeerde bedrijven dat ook. Alleen zij kunnen aantonen dat hout uit een goed beheerd bos komt. En dat waarderen we enorm.”
FSC Nederland is blij met de oproep. “Fantastisch dat Eigen Haard het initiatief neemt voor dit manifest. En hard nodig! De meeste opdrachtgevers in de bouw hebben nog te weinig oog voor die duurzame herkomst, terwijl het aanbod van gecertificeerde aannemers groot is,” aldus Arjan Alkema, adjunct directeur van FSC Nederland. Acht jaar geleden waren nog maar vijftig aannemers in Nederland FSC-gecertificeerd. Nu meer dan 1200. “Het is dus logisch om alleen met gecertificeerde bedrijven in zee te gaan,” aldus Alkema. “Zo is de duurzame herkomst gegarandeerd.”

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS