Overslaan en naar de inhoud gaan

Overleg met Airbnb over naleving Amsterdamse regels mislukt

Image

De gemeente Amsterdam is er niet in geslaagd met Airbnb en andere verhuurplatformen collectieve afspraken te maken over de naleving van de Amsterdamse regels voor vakantieverhuur. Zo heeft verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens van Wonen in een brief aan de gemeenteraad laten weten. De gemeente overweegt extra handhavingsacties.

De verhuurplatformen zijn niet bereid actief te voorkomen dat een huis in Amsterdam vaker dan dertig dagen per jaar wordt verhuurd. In het verleden was Airbnb bereid de oude limiet van zestig dagen te handhaven. Maar ook toen was al duidelijk dat verhuurders heel simpel nieuwe advertenties konden aanmaken. Die afspraken liep begin dit jaar af. Ivens betreurt de gang van zaken. Volgens hem zouden verhuurplatformen hun verantwoordelijkheid moeten nemen om de overlast van overmatige vakantieverhuur te voorkomen.

Wethouder Ivens gaat nog wel met de afzonderlijke bedrijven in gesprek over nieuwe afspraken. Ook kondigt de gemeente extra handhavingsacties aan om overtreding van de gemeentelijke regels tegen te gaan. Verder blijft de wethouder bij het Rijk aandringen op de invoering van een landelijke registratieplicht.