Parooltoren wordt studentenhotel

09.09.2014
Image

De Parooltoren en het Trouwgebouw worden omgebouwd tot het tweede Student Hotel in Amsterdam. In de kantoorgebouwen komen 573 kamers en circa 4.000 m2 aan ondersteunende faciliteiten. De transformatie wordt uitgevoerd door Heijmans Woningbouw in opdracht van ontwikkelaar Boelens De Gruyter en The Student Hotel. De vorige eigenaar Stadgenoot verkocht de panden in 2013.

Bij de ombouw blijft de gevel van de Parooltoren behouden. Het aangrenzende lagere Trouwgebouw krijgt wel een nieuwe gevel. Daarbij wordt de bovenste verdieping vervangen door twee nieuwe lagen.Tussen beide gebouwen wordt een verbinding gerealiseerd, zodat het als één multifunctioneel complex gaat functioneren. Het nieuwe hotel wordt naar verwachting in de zomer van 2015 opgeleverd. Hiermee is het hotel open voor aanvang van het studiejaar. De ondersteunende faciliteiten worden in het eerste kwartaal van 2016 opgeleverd.

Ooit zou er in de Parooldriehoek een prestigieus kantoor naar ontwerp van Rem Koolhaas worden gebouwd. Na het mislukken van die plannen begon woningbouwvereniging Het Oosten in 2006 aan een herstart met een gemengd bouwplan voor wonen en werken. Daarbij zouden aan de Platanenweg en Olmenweg ook nog eens 120 sociale huurwoningen worden gesloopt. Vanwege gebrek aan financiële middelen legde Stadgenoot het omvangrijke project begin 2013 definitief stil. Ook de vier portiekflats aan de Platanenweg blijven staan.