Overslaan en naar de inhoud gaan

Pensioenbelegger bouwt seniorenhuisvesting in Amsterdam Noord met zorgconcept

Image

Amvest is aan de Grasweg in Amsterdam Noord gestart met de bouw van The Sphinx. Het hoogbouwgedeelte bestaat onder andere uit 57 huurappartementen voor senioren met een woonvorm tussen 'thuis en het verpleeghuis', met een gemeenschappelijke ruimte plus ruim dakterras. Op de begane grond komt de eerste stedelijke variant van Het Gastenhuis, een kleinschalige 24-uurs woonzorg met 19 wooneenheden voor mensen met dementie in een huiselijke, open setting. Op de eerste verdieping komt een buitenschoolse opvang. Huurprijzen zijn nog niet bekend, maar de woningen zullen volgens een woordvoerder grotendeels in het middensegment worden aangeboden. Een ander deel van het gebouw bevat nog 89 huurappartementen in de vrije sector. Naar verwachting wordt The Sphinx medio 2025 opgeleverd.

'Geclusterd wonen'

Amvest gaat de seniorenwoningen aanbieden met een zorgconcept, gedoopt 'Assisted Living'. Dat moet senioren de kans bieden samen te wonen met generatiegenoten, laagdrempelige ontmoetingen te hebben en in een veilige omgeving te wonen. Bewoners kijken naar elkaar om en ondernemen samen activiteiten. Mensen met een lichte zorgbehoefte kunnen ook terecht in The Sphinx. Hiervoor werkt Amvest samen met een vaste zorgpartner. Als de zorgvraag van de bewoner verandert, kan de woning hierop worden aangepast. Het is voor Amvest het eerste project met deze vorm van 'geclusterd wonen'. Volgens een woordvoerder geldt er geen minimum leeftijdgrens, maar wordt er vooral gekeken of bewoners in het communityconcept passen en dat omarmen. 

Het initiatief van Amvest sluit aan bij een vaak geformuleerde behoefte. ‘We hebben woonvormen nodig die het ouderen gemakkelijk maken om elkaar bij te staan’, zei commissie-voorzitter Wouter Bos begin 2020 bij de presentatie van het gezaghebbende rapport 'Oud en zelfstandig in 2030 - een reisadvies'. Amsterdam nam medio 2020 het initiatief voor een programma om in vijf jaar 2.000 seniorenwoningen in 'zelfstandig geclusterde woonvormen' te realiseren. Een brede coalitie van woningcorporaties, beleggers en zorgaanbieders ondertekende de desbetreffende intentieovereenkomst. Hoewel er in 2021 nog maar 149 in aanbouw zijn genomen, wordt in een tussenrapportage de verwachting uitgesproken dat het beoogde aantal in vijf jaar wordt gehaald. 

The Sphinx komt in de woonwijk Aan het IJ op het voormalige Shell-terrein. Samen met Ymere ontwikkelt Amvest hier ruim 1.800 huur- en koopwoningen. Aan het IJ maakt onderdeel uit van Overhoeks.