Overslaan en naar de inhoud gaan

Plannen genoeg voor tijdelijk gebruik Zeeburgereiland

Plannen genoeg voor tijdelijk gebruik Zeeburgereiland

Er zijn tientallen plannen ingediend voor tijdelijk gebruik van braakliggend terrein op het Zeeburgereiland. De ideeën lopen uiteen van volkstuinen tot een oefenbad voor surfers. De gemeente stelt een deel van de  zogeheten Sluisbuurt  voor 1 euro beschikbaar aan het initiatief dat de meeste toegevoegde waarde geeft aan dit deel van Amsterdam.

Dinsdagavond 29 mei presenteerden een vijftiental plannenmakers hun ideeën tijdens een bijeenkomst in restaurant Praq op Zeeburgereiland. In een 'pitch' van vier minuten probeerden ze jury en aanwezigen te overtuigen van hun superieure voorstel. De ideeën liepen uiteen van een schaapskudde voor psychiatrische patiënten, een akkerbouwbedrijf voor de productie van grondstoffen voor lokale bieren, een tentoonstellingsgebied met unieke design woonverblijven annex hotel tot  volkstuinen en goedkope bedrijfsruimte. Maar liefst drie partijen wierpen zich op als intermediair om initiatieven van anderen te faciliteren en coördineren. 

Wethouder Maarten van Poelgeest sprak zijn grote waardering uit voor de grote hoeveelheid energie en creativiteit die de plannenmakers etaleerden. Stadsdeelwethouder Thijs Reuten verwacht dat het winnende initiatief er aan gaat bijdragen Zeeburgereiland - nu vooral een kruispunt van verkeersstromen - op de kaart te zetten.

Maar eerst moet  een jury onder leiding van directeur Frank van Beek Lingotto nog een winnaar aanwijzen. Volgens Van Beek wegen daarbij twee criteria het zwaarst: de toegevoegde waarde voor het gebied en de haalbaarheid van het plan.  De overige juryleden zijn Zafer Yurdakul (directeur van Podium Mozaïek) en Jan Olthof (adjunct directeur van de Dienst Zuidas). Op maandag 9 juli wordt de winnaar bekend gemaakt. Uiterlijk in juli 2013 moet het terrein toegankelijk zijn voor het publiek. Het braakliggende terrein van 3,6 hectare groot ligt noordwestelijk op Zeeburgereiland. Na tien jaar moet het gebied weer schoon worden opgeleverd. De hoop is dan dat de woningbouwproductie daar kan starten.

Zeeburgereiland is nog onbebouwd. Wel is een eerste strook met zelfbouwkavels uitgegeven. In juli komt de tweede tranche op de markt.  Zaterdag 2 juni is er van 11.00 tot 15.00 een informatiedag bij Praq, IJdijk 8.