Overslaan en naar de inhoud gaan

Prijzen woningen in Amsterdam stijgen gewoon weer, aanbod blijft klein

Image

Een koopwoning in Amsterdam bemachtigen blijft iets voor de 'happy few'. De transactieprijzen stijgen weer vanaf het tweede kwartaal, terwijl het aantal huizen dat te koop staat verder afneemt, zo blijkt uit de kwartaaljaarcijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Er kwamen in het laatste kwartaal 1.419 woningen nieuw te koop, 11 procent minder dan een jaar eerder. Terwijl het aanbod daalde steeg het aantal woningen dat de MVA-makelaars verkochten (+11,3%), waardoor ook de totale voorraad te koop staande woningen daalde. Op Funda staan nu zo'n 3.600 woningen in de hoofdstad te koop.

Potentiële kopers hebben kennelijk alle onzekerheid over rentestijgingen en internationale onrust van zich afgeschud. In combinatie met krapte op de markt zorgt dat ervoor dat de woningprijzen dit jaar weer stijgen. De gemiddelde transactieprijs kwam in Amsterdam uit op 543.000 euro. Het gros van de transacties betreft appartementen (1.965 van de 2.274). Overbieden is ook bijna weer standaard: 70 procent werd boven de vraagprijs verkocht, gemiddeld met 4,3 procent. De gemiddelde vierkante meterprijs kwam uit op 7.711 euro en voor appartementen op bijna 8.000 euro. De transactieprijzen stegen bijna in alle stadsdelen ten opzichte van vierde kwartaal een jaar eerder. Alleen in Zuidoost daalden de prijzen met 2,5 procent. 

Image
Transactieprijzen en prijs per m2 van Amsterdamse koopwoningen. Bron: MVA/bewerking NUL20 (klik voor vergroting)

Volgens Jerry Wijnen, voorzitter van de MVA, is de krapte op de Amsterdamse woningmarkt uitermate zorgelijk, temeer daar het nieuwbouwaanbod stokt: "Doordat nieuwe woningen niet beschikbaar zijn, zetten verkopers hun huidige huis ook niet te koop en stokt de doorstroming. De conclusie is dat de senioren niet gaan verhuizen naar kleiner of gelijkvloers en de gezinnen niet naar groter kunnen. En de jongeren blijven langer thuis wonen omdat woonruimte eenvoudigweg niet beschikbaar is.”

Trefwoorden