Purmerend zet rem op het splitsen van woningen

25.01.2019
Image
Een plan van een investeerder om drie panden verspreid in de Purmerendse binnenstad op te splitsen in 21 kleine studio's lijkt van de baan. De gemeente wil de plannen blokkeren via een aanpassing van de huisvestingsverordening. Bij nieuwe 'woningvorming' geldt voortaan een minimale maat van 40 m2. Eerder hadden bewoners een petitie gestart tegen de plannen van een investeerder om huizen om te bouwen tot appartementen van zo'n 20 m2. Men vreesde overlast en 'Amsterdamse toestanden', aldus NH Nieuws.
 
Zo'n duizend Purmerenders ondertekenden een petitie tegen de ombouw van de huizen. De petitie werd 17 januari aan PvdA-wethouder Wonen Thijs Kroese overhandigd. Het gaat om huizen in de Sydneystraat, Aztekenstraat en de Basisveenstraat. Een investeerder had de panden aangekocht en wilde er 21 piepkleine studio's in bouwen. Dat zagen omwonenden niet zitten. "De bewoners zijn vaak kort in het pand aanwezig, hebben geen binding met de buurt, verwaarlozen hun eigendommen en dat werkt verloedering in de hand", beargumenteerde actievoerder Frank Verbeek in NH Nieuws het verzet van de buurt. 
Kroese wil ook een dam opwerpen tegen het uitmelken van panden in de stad: "Ik wil de opsplitsing van bestaande (grote) eengezinswoningen in kleinere woningen niet geheel verbieden, maar wel reguleren." Naast de eis dat te vormen woningen minimaal 40 m2 groot moeten wordt elk initiatief getoetst op de gevolgen voor de leefbaarheid van de buurt. De wijziging van de huisvestingsverordening is onmiddellijk ingegaan.
 
Lees hier: de nieuwe regels

Trefwoorden