PUUUR BLOK wint de Zuiderkerkprijs

11.12.15
PUUUR Blok, foto: Luuk Kramer
De Tandwielenfabriek, foto: Luuk Kramer
PUUUR BLOK uit Houthaven wint de Zuiderkerkprijs

De Zuiderkerkprijs 2015, de nieuwbouwprijs van de gemeente Amsterdam is gewonnen door PUUUR BLOK van architect en opdrachtgever Atelier PUUUR (in samenwerking met Vink Bouw). De Geurt Brinkgreve Bokaal, de prijs voor het beste transformatieproject, is dit jaar gegaan naar De Tandwielenfabriek in de Nieuwmarkt. Opdrachtgever: Buro Amsterdam, architect Ronald Janssen Architecten i.s.m. Donald Osborne Architect.

Juryvoorzitter Madeleine Maaskant over de Zuiderkerkprijs: “De jury van heeft unaniem gekozen voor Blok 0 - PUUUR BLOK als winnaar van de Zuiderkerkprijs 2015. Het project is een prachtig voorbeeld van uitstekende samenwerking tussen alle partijen en straalt op alle fronten klasse uit. Het project wordt gekenmerkt door een hoge architectonische kwaliteit en bij het collectief particulier opdrachtnemerschap (CPO) stond een intensieve samenwerking van de ontwikkelaar met de toekomstige bewoners centraal. Het gebouw heeft een slimme, flexibele indeling gekregen, is gebouwd met duurzame materialen en is 100 procent klimaatneutraal. Het project bestaat uit achttien appartementen en twee kadewoningen in een hoog stedelijke setting in de nieuwe wijk Houthaven aan het IJ. Het is gelukt om de woningen met een soort tetrix-achtige indeling goed in te passen. Bovendien zijn extra voorzieningen in het blok opgenomen zoals een gemeenschappelijk dakterras, een fitnessruimte en een verhuurbare ruimte voor bijvoorbeeld horeca in de plint waarmee ook iets wordt teruggeven aan de buurt. De duurzaamheid zit hem bij dit project in allerlei onderdelen. Het collectieve warmte terugwin (WTW)-systeem, de aansluiting op stadswarmte en koeling en de indeling van het casco maken dat het woonprogramma ook in de toekomst relatief eenvoudig aangepast kan worden. Verder zijn er zonnepanelen, driedubbel glas, hoogwaardige isolatiematerialen en elektrische oplaadpunten in de half verdiepte parkeergarage. Opvallend is het gebruik van hoogwaardige materialen voor de woningen: o.a. lichte natuurstenen gevels met grote aluminium (vouw)puien, grote raamvlakken en een afwerking met duurzame materialen.”

Geurt Brinkgreve Bokaal

Ook de jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal was unaniem in haar waardering van zowel de herbestemming als de kwaliteit van het opdrachtgeverschap. De prijs werd in samenwerking met de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad uitgereikt. Juryvoorzitter Gerard Groener: “Bijzonder dat het pand behouden is gebleven na 14 jaar leegstand: het bestemmingplan staat nieuwbouw toe met een hoger bouwvolume. De Fabriek van Blom Tandwielen is getransformeerd tot twaalf rug-aan-rugwoningen. Het planproces heeft in nauw overleg met de buurt plaatsgevonden. Zo is een beeldbepalend, maar zeer verwaarloosd gebouw in de historische binnenstad behouden gebleven en is een desolaat gebied opgewaardeerd en teruggegeven aan de stad. De bouwtechnische ingrepen zijn zorgvuldig, de aanpassingen voor de toegangen zijn minimaal en logisch. Het casco met stalen dakspanten en de sheddaken zijn zichtbaar gehouden. Binnen de mogelijkheden van het gebouw zijn de kansen van duurzaamheid benut.”

Alle nieuwbouwprojecten die dit jaar zijn opgeleverd staan in de publicatie Gebouwd in Amsterdam, Projectenboek 2014-2015. Informatie over projecten, genomineerden, de jury en juryrapporten is ook te vinden op de bijbehorende website www.gebouwdin.amsterdam.nl.

 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS