Rabobank: Huizenprijsstijging vlakt af, aantal verkochte woningen zakt verder weg

21.02.19
Rabobank: Huizenprijsstijging vlakt af, aantal verkochte woningen zakt verder weg

Stijgende prijzen, dalende verkopen, dat is de Nederlandse woningmarkt in een notendop, aldus de Rabobank. De bank verwacht dat deze trend zich de komende jaren zal doorzetten. Het aantal verkopen zal verder dalen, terwijl de prijzen blijven stijgen. De prijsstijgingen vlakken wel af voorspelt de bank: dit jaar gemiddeld zo'n 6,0 procent, in 2020 met 4,0 procent. Aldus het Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank.

Het vertrouwen van Nederlanders in de huizenmarkt staat momenteel onder druk. Niet verrassend vindt Rabobankeconoom Nic Vrieselaar. “Door de sterke prijsstijgingen wordt een eigen huis voor steeds meer Nederlanders onbereikbaar. We verwachten dat dit als eerste een impact kan hebben op het aantal overbiedingen, maar vermoedelijk niet zozeer op het aantal verkopen. Dat komt omdat het alternatief, huren, afgelopen jaren in Nederland ook rap in prijs is gestegen. De vraag naar koopwoningen blijft dus naar verwachting groot. De aanhoudende krapte noopt ons er wel toe om onze verkoopverwachting verder naar beneden bij te stellen tot zo’n 205.000 woningen in 2019. Het geringe aanbod van te koop staande huizen blijft wel een verdere stimulans voor aanhoudende prijsgroei.”

Het kwartaalbericht gaat ook in op de verduurzaming van de woningvoorraad. In 2018 had nog maar 46,8 procent van alle huizen en gebouwen in Nederland een definitief energielabel, blijkt uit cijfers van de RVO en uit de BAG. ‘Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven scoren hoog,’ legt Vrieselaar uit: ‘Daar heeft meer dan 60 procent een energielabel. Mogelijk hangt dit samen met een groter aantal verkopen en verhuren in die steden sinds 2015, toen het voeren van een label bij verkoop en nieuwe verhuur verplicht werd.’

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS