Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter eist herstel gevaarlijke lift De Key in woningcomplex IJburg

Image

Woonstichting De Key moet snel de liften herstellen in een woningcomplex op IJburg, zo heeft Rechtbank Amsterdam uitgemaakt in een procedure van de huurders tegen hun woningcorporatie.

De Key verhuurt drie woongebouwen in de Amsterdamse wijk IJburg. In één van de woontorens met negen verdiepingen is vorig jaar zomer de lift afgekeurd vanwege ernstige gebreken. De falende lift bleef desondanks in gebruik. Bewoners klaagden meerdere keren over de gevaarlijke situatie. Zo stortte dit voorjaar de lift met een kind erin van de vijfde naar de eerste verdieping en zat een volwassen bewoner met een kind urenlang vast in de lift.
De bewoners stapten in augustus naar de rechter om een eind aan de gevaarlijke situatie te maken. In de rechtszaal ontkende De Key de problemen niet, maar suggereerde wel dat de storingen het gevolg waren van gedrag van de huurders. De rechter noemt in het vonnis de houding van Amsterdamse corporatie treurig. Volgens de rechter mag iedereen van geluk spreken, dat er geen ongelukken met ernstig letsel zijn voorgevallen. De corporatie is blind voor de ernst van de situatie, aldus de rechtbank.