Rechter moet uitmaken of er in Rijsenhout woningen mogen worden gebouwd

03.09.19
Rechter moet uitmaken of er in Rijsenhout woningen mogen worden gebouwd

De gemeente Haarlemmermeer botst wederom met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om woningbouw mogelijk te maken binnen de geluidszone van Schiphol. De gemeente wil ditmaal de bouw van 25 woningen in Rijsenhout via de rechter afdwingen, hoewel het ministerie daar een streep door had gezet. De gemeente hecht grote waarde aan de nieuwbouw om aan de woonbehoefte van lokale Rijsenhouters te voldoen.

Over de nieuwbouw in Rijsenhout is al geruime tijd discussie. Met allerlei acties probeert de gemeente de rijksoverheid op andere gedachten te brengen. Tal van politici, waaronder minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken, hebben op werkbezoeken al uitgelegd gekregen hoe groot de woonbehoefte is in Rijsenhout. Het heeft allemaal nog niet mogen baten.
Het geschil spitst zich toe op de interpretatie van het Luchthavenindelingsbesluit en dan met name de status van leegstaande kassen. Deze discussie speelt ook in andere gemeenten. De Rijksoverheid is steevast van mening dat lege kassen vallen in de categorie agrarisch gebied en dat woningbouw daarom niet is toegestaan. Gemeenten voeren aan dat de lege kassen horen bij de bebouwde kom en dat daarom woningbouw wel is toegestaan.
De uitspraak van de bestuursrechter in Haarlem wordt over een maand verwacht. De kans lijkt echter klein, ongeacht de uitspraak, dat de bouw binnenkort kan starten. Gezien het principiële karakter van de zaak zal deze case uiteindelijk wel eindigen bij de Raad van State.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS