Rochdale stopt na 10 jaar met beveiliging in Zuidoost

17.07.13
Bijlmerdreef
Rochdale stopt na 10 jaar met beveiliging in Zuidoost

Rochdale is in Amsterdam Zuidoost na tien jaar gestopt met het inzetten van extra beveiligingsmedewerkers van Holkema Beveiliging. De extra surveillance zou niet meer nodig zijn. De Bijlmer is volgens de woningcorporatie een gewone woonwijk geworden. De inzet van extra beveiliging heeft Rochdale miljoenen euro's gekost.

Tien jaar geleden was de vernieuwing van de Bijlmer in volle gang. Er was een groot probleem met daklozen, verslaafden en criminelen in de Bijlmer hoogbouw. Patrimonium (een voorloper van Rochdale) stelde zich ten doel de flats, bewoond of leeg in het kader van sloop, vrij te maken en te houden van ontheemden. Om die reden werden de flats ook volgehangen met camera’s.

Het Parool citeert Oscar Revales, sinds 1992 bij Rochdale: "Ik kwam als assistent in een Melkertbaan. Uiteindelijk werd ik huismeester. Ons werk werd steeds zwaarder, en toen ze echt op grote schaal begonnen met de schoonmaak van de Bijlmer, liep het uit de hand. Overal zag je vuile matrassen. In de liften liep de urine over de vloeren en zat de poep op de wanden. Inbraken, geweld en vernielingen waren er elke dag. Wij rapporteerden het aan de politie, maar die kon de zaak niet aan.'

Sinds 2003 is begonnen met de inzet van beveiliging van het Friese bedrijf Holkema. De politie bekeek de blonde kleerkasten en hun Rottweilers aanvankelijk met argusogen. Na een poosje besloot Peter van den Broek van politiebureau Ganzenhoef in gesprek te gaan met het bedrijf. Dat mondde uit in een intensieve samenwerking. De bewaking kon burgeraanhoudingen verrichten en de personen in kwestie overdragen aan de politie, die hen een zogenaamd flatverbod uitreikte. Drie flatverboden op rij resulteerde in voorgeleiding bij de officier van justitie. Dat werkte.

Volgens Rochdale is de Bijlmer inmiddels een gemiddelde gewone woonwijk geworden op het gebied van leefbaarheid. "Verslaafden zijn er nog steeds en handel ook, maar niet meer in de mate zoals we dat in het verleden hebben gekend. De bewaking heeft hierin een belangrijke rol gespeeld."

Daar is nu een einde aan gekomen; Rochdale handhaaft wel de huismeesters.

 

Zie ook:

Tien jaar elke dag geweld, inbraken en vernieling (Parool, 16-07-2013)

Beveiliging buurt kostte miljoenen (Parool 16-07-2013)

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS