Overslaan en naar de inhoud gaan

Rogier Noyon nieuwe voorzitter Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad

Image

Rogier Noyon is door de leden gekozen tot gekozen tot voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. Naast hem zijn Dick Beumer, Dirk van Kuijk en Betty Nijmeijer in het bestuur benoemd. Samen met Fred Kramer (secretaris), Yellie Alkema, Els Iping en Dick van der Kroon vormen zij het nieuwe bestuur van de vereniging.

Rogier Noyon (1951) is winkelier en woont boven zijn winkel 'Deksels' op de Haarlemmerdijk. Daar ondervindt hij de gevolgen van de veranderingen die de buurt door de groeiende toeristenstroom doormaakt. Ook op het gebied van stedenbouw en de strijd voor het behoud van de binnenstad is Noyon gepokt en gemazeld. Van 1999 tot 2011 was hij directielid van de toenmalige woningbouwvereniging Het Oosten, later opgegaan in Stadgenoot. Daarnaast was hij vanaf 2010 vier jaar lang fractievoorzitter van de PvdA in de stadsdeelraad Centrum.

Noyon streed in de jaren tachtig actief voor behoud van het karakter van Bickerseiland. De gemeente wilde de historische bebouwing aldaar slopen om er kantoorkolossen te bouwen. Door toedoen van Lieven de Key is dit niet doorgegaan, mede dankzij de omslag in het denken over de binnenstad. Samen met Geurt Brinkgreve, Luud Schimmelpennick en Hans Tulleners was Noyon in 1994 betrokken bij de politieke beweging 'Red de Stad'. Aanleiding hiervoor was de ontwikkeling rond de Nieuwezijds Kolk, waar de bestaande bebouwing werd afgebroken om plaats te maken voor een winkelcentrum met ondergrondse parkeergarage in modernistische nieuwbouw.

Vanuit deze achtergrond voelt Noyon zich zeer gemotiveerd om zich zowel in te zetten voor behoud en herstel van de historische bebouwing en stedenbouwkundige structuur, als voor de leefbaarheid van de binnenstad.