Seniorencomplex in Oostpoort opent de poort

11.03.2016
Image

Woningcorporatie Habion heeft haar tweede woningcomplex voor ouderen in Amsterdam opgeleverd. Het gebouw van Tekton Architecten telt 130 woningen waarvan de helft sociale huur en de helft vrije sectorhuur. Momenteel verhuizen bewoners uit verpleeghuis St. Jacob aan de Plantage Middenlaan en het verzorgingshuis Willem Dreeshuis in de wijk Jeruzalem naar hun zelfstandige woningen in Oostpoort. Habion speelt daarmee in op het nieuwe rijksbeleid van gescheiden wonen en zorg. “Ouderen blijven langer zelfstandig wonen en daar willen wij eigentijdse woningen voor bouwen,” zegt Habion directeur Peter Boerenfijn.
Amstelring is de zorgpartner van Habion. De zorgverlener huisvest in het nieuwe complex een aantal bewoners die zware zorg nodig hebben in hun eigen huiselijke omgeving. Een bijzonder experiment, aldus Boerenfijn. Een bewoner die eerst zelfstandig woont hoeft bij een grotere zorgvraag niet te verhuizen. “Bewoners kunnen gewoon huren, zelf hun zorg aanvragen of intramurale zorg krijgen. Zij kunnen ongeacht hun zorgvraag in hun eigen vertrouwde omgeving blijven,” zegt Boerenfijn.
Dat geldt ook voor mensen wiens leven zich in de laatste fase bevindt. “Het was aanvankelijk de bedoeling dat er een hospice in het gebouw zou komen, maar onze bewoners bevinden zich al in een huiselijke omgeving.” In het ouderencomplex is een ruimte voor dagbehandeling en zijn enkele ontmoetingsplekken gemaakt. “Maar er is geen restaurant of zaal in het gebouw. Bewoners hebben in Oostpoort alle voorzieningen om de hoek.”
Het nieuwe woongebouw voor ouderen wordt in het voorjaar officieel geopend. De verhuur verloopt volgens Boerenfijn 'langzaam maar gestaag'. Ouderen zouden nog moeten wennen aan het nieuwe concept en bovendien wordt in de directe omgeving nog gebouwd.

Seniorenhuisvester Habion bezit ongeveer tienduizend wooneenheden, bijna uitsluitend sociale huurwoningen, in tachtig gemeenten in Nederland waarvan de helft aanleunwoningen en de helft in bejaardenhuizen. De woningcorporatie heeft nu ook twee complexen in Amsterdam opgeleverd. Habion is in gesprek te zijn met de gemeente over nieuwe locaties. Boerenfijn: “Welke dat zijn kan ik nog niet zeggen, maar wij zijn op zoek naar locaties waar nog nauwelijks eigentijds aanbod bestaat. Er is genoeg vraag. Hoewel Amsterdam een jong imago heeft, neemt de vergrijzing hier ook toe in de komende jaren."