'Slim alarmsysteem kan kwetsbare wijken veiliger maken'

15.10.2018
Image

Een slim alarmsysteem kan kwetsbare wijken veiliger maken. Zo concluderen Ymere en de Alliantie na een proef met alarmsysteem Homies. Volgens beide corporaties voelen huurders zich niet alleen veiliger, maar is in de testperiode ook de bereidheid gegroeid om elkaar te helpen als om hulp wordt gevraagd.

Homies is sinds een jaar op de markt. Het apparaat met sensoren voor brand en inbraak laat bij een alarm niet alleen een sirene horen, maar stuurt tegelijk ook een appje naar jezelf, vrienden en buren in jouw 'Homies chatgroep'. Degene die het dichtst bij is kan dan direct kijken wat er aan de hand is en indien nodig 112 bellen.

Uit de pilot bij Ymere blijkt dat negentig procent van de huurders zich thuis veiliger voelt. Negen op de tien huurders meent dat met gebruik van Homies de kans op een inbraak kleiner wordt. Veertig procent van de huurders constateert bovendien dat het contact met buurtgenoten toeneemt. "We vinden het belangrijk dat onze huurders zich thuis veilig voelen", zegt Eric van Kaam, directeur verhuur en wonen van Ymere. "Homies versterkt het buurtgevoel. En vergroot de betrokkenheid van bewoners bij hun straat, buurt en wijk. Ze vergroten daarmee zelf het eigen netwerk en leren elkaar beter kennen. Dat vinden we belangrijk."