Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadsherstel Amsterdam koopt monumentale Haarlemmerpoort van Ymere

Image

Stadsherstel Amsterdam neemt de monumentale Haarlemmerpoort over van woningcorporatie Ymere. “We zijn blij dat we de Haarlemmerpoort kunnen overdragen aan een Amsterdamse organisatie met net als wij hart voor de stad. Het monument is ook in de toekomst in goede handen”, aldus regiomanager Chris Pettersson van Ymere.

Ymere draagt de Haarlemmerpoort over, omdat het bezit en onderhouden van een dergelijk monument te kostbaar is en niet meer tot de kerntaak van een woningcorporatie behoort. “Onze middelen zijn beperkt. We investeren dat geld liever in het onderhoud, renovatie, nieuwbouw en betaalbare huren van andere sociale huurwoningen”, legt Pettersson uit. Hoewel Ymere van plan was de Poort zelf te renoveren en in bezit te houden, zag de corporatie daar toch vanaf. Eind vorig jaar besloot de corporatie de Haarlemmerpoort daarom te verkopen.

“We hebben na het verkoopbesluit achter de schermen intensief overlegd met Stadsherstel. We kennen hen goed en hebben vaker contact. We weten wat voor mooie dingen ze doen in de stad”, zegt Pettersson. Stadsherstel heeft veel ervaring met behoud van historische gebouwen. Zo is Stadsherstel bijvoorbeeld eigenaar van De Duif, Pakhuis de Zwijger, maar ook de markante Bakenesserkerk in Haarlem.

Stadsherstel Amsterdam neemt de Haarlemmerpoort, inclusief alle contractuele verplichtingen en vergunningen over. “Wij zijn er erg bij mee dat wij eigenaar worden van dit voor Amsterdam belangrijke gebouw. Door de Poort over te nemen kunnen wij ervoor zorgen dat het monument zorgvuldig gerestaureerd wordt en één geheel blijft”, geeft directeur Stadsherstel Onno Meerstadt aan. Vorige week tekenden Stadsherstel en Ymere een overeenkomst over de verkoop van de Haarlemmerpoort. De Autoriteit Woningcorporaties moet nog toestemming geven voor de verkoop.