Start ombouw Elseviergebouw tot studentenhuisvesting

15.10.2013
Image

De nieuwe eigenaren DUWO en Rochdale starten met de transformatie van Het Elseviergebouw in Amsterdam West tot studentenhuisvesting en bedrijfsruimte. Het startschot voor de verbouwing wordt op 16 oktober gegeven met een lichtshow.

Het Elseviergebouw ligt pal aan de A10 in stadsdeel Bos en Lommer. Het gebouw van twaalf verdiepingen bevat ongeveer 12.000 m2 vloeroppervlak en rondom parkeerruimte. Het is gebouwd in de periode 1962-1964 naar ontwerp van Dudok.
Rochdale kocht het pand al zes jaar geleden aan. Samen met partner DUWO is gekozen voor transformatie naar studentenhuisvesting. Knevel Architecten maakte een ontwerp waarin het gebouw voor een groot gedeelte wordt vernieuwd. Op de begane grond en de dak verdieping komen kleinschalige bedrijfsruimten, in de overige lagen zullen 267 studentenwoningen gerealiseerd worden. Om het snelweggeluid te dempen is een dubbele gevel ontwikkeld. Hierin is een laag van gekleurd kader opgenomen die zowel voor een eigentijdse uitstraling moet zorgen als het ontwerp van Dudok respecteren.
Belangrijk verschil met de bestaande kopgevel-situatie zijn de extra openingen ten behoeve van de daglichttoetreding in de kopwoningen. Aan de oostzijde wordt een nieuwe studentenentree op de begane grond geïntroduceerd door de toevoeging van een verhoogde pleinruimte die tevens dienst doet als ontmoetingsplek.