Stijgende rente en onzekerheid versterken vraag naar NHG

03.11.2022
Image

Een groeiend aandeel huizenkopers kiest bij de aankoop van een woning die daar wat prijs betreft voor in aanmerking komt voor een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het NHG-marktaandeel nam in het derde kwartaal toe naar 66 procent ten opzichte van 61 in het tweede kwartaal. Het gaat daarbij om het marktaandeel van gekochte bestaande woningen onder de 355.000 euro, de NHG-kostengrens van 2022.

Kopers kiezen voor meer zekerheid, is de analyse van Bjorn Jonkergouw, Manager Finance, Risk, Compliance and Business Support van NHG: "Bij een lagere rente kozen veel mensen voor een aflossingsvrije hypotheek, wat met NHG niet mogelijk is. Door de snel gestegen rente kiezen minder mensen voor een aflossingsvrije variant. De zekerheid van NHG biedt in deze economisch onzekere tijden met sterk gestegen hypotheekrentetarieven toch meer houvast."

De NHG-grens wordt jaarlijks aangepast. Vanaf 1 januari 2023 wordt die verhoogd naar  405.000 euro en bij het toepassen van energiebesparende maatregelen 429.300 euro. 

 

Trefwoorden