Strenge energienorm bij CPO-project De Hallen roept vragen op

30.08.14
Strenge energienorm bij CPO-project De Hallen roept vragen op

Op vrijdag 29 augustus is de inschrijving gestart voor de zelfbouwkavels bij De Hallen in Oud-West. Op de informatiebijeenkomst werden opvallend veel vragen gesteld over de strenge energienorm die de gemeente hanteert: een EPC-norm van 0,3. Sommige aanwezigen uiten hun twijfel over de haalbaarheid daarvan, vooral nadat duidelijk werd dat Warmtekoude-opslag op die locatie niet mogelijk is. Alle grond wordt ingenomen door de ondergrondse parkeergarage waarvan de vergunninglening al is afgerond. De nieuwbouw die momenteel in hetzelfde gebied door Van Wijnen wordt gerealiseerd heeft een veel minder strenge EPC-norm van 0,6.

Voor het CPO-project De Hallen zijn vijf zelfbouwkavels aan de Bilderdijkkade beschikbaar. De panden komen bovenop de ondergrondse parkeergarage. Belangstellenden hebben tot 1 september om in te schrijven. Groepen burgers, die samen een pand van zes verdiepingen willen bouwen om in te wonen en eventueel in te werken, komen in aanmerking voor deze kavels. 

Professionele partijen kunnen zich ook inschrijven, maar groepen die volledig uit particulieren bestaan hebben voorrang. Eén van kavels is bestemd voor senioren of doelgroepen die zorg en/of ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich als initiatiefnemer, vertegenwoordiger of lid van een bouwgroep inschrijven. De bouwgroep hoeft bij inschrijving nog niet helemaal vol te zitten; het minimaal aantal leden bij inschrijving is drie. In dit stadium hoeven bij de inschrijving nog geen plannen te worden ingediend. Daar vraagt het stadsdeel pas na 1 oktober om, als bekend is welke ingeschreven bouwgroepen voor een optie in aanmerking komen.

De bouwblokken dienen klimaatneutraal gebouwd te worden. Volgens de bouwregels betekent dit dat het bouwplan minimaal 34 punten moet halen op de ‘Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw’ en "voldoen aan een EPC-norm van 0,15 als dit technisch haalbaar is". Mocht dit niet het geval zijn - zo staat het in de bouwregels - dan geldt een EPC-norm van 0,3. Dat is nog altijd strenger dan de landelijke richtlijn. Volgens de afspraken in het Lente-Akkoord Energiebesparing wordt de EPC in stappen aangescherpt tot 'bijna nul' in 2020. Vanaf 2015 geldt een EPC-norm van 0,4. (EPC staat voor energieprestatiecoëfficiënt)

Meer info staat HIER

Op vrijdag 29 augustus is de inschrijving gestart voor de zelfbouwkavels bij De Hallen in Oud-West. Op de informatiebijeenkomst werden opvallend veel vragen gesteld over de strenge energienorm die de gemeente hanteert: een EPC-norm van 0,3. Sommige aanwezigen uiten hun twijfel over de haalbaarheid daarvan, vooral nadat duidelijk werd dat Warmtekoude-opslag op die locatie niet mogelijk is. Alle grond wordt ingenomen door de ondergrondse parkeergarage waarvan de vergunninglening al is afgerond." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS