Studentenkoopwoningen in GAK-gebouw

25.01.11

Ook studentenkoopwoningen in GAK-gebouw

Stadgenoot en AM ontwikkelen in het voormalig GAK-kantoor voor studenten zowel huur- als koopwoningen.In de eerste fase zullen ruim 300 studentenwoningen en 2000 vierkante meter worden ontwikkeld. De studentenwoningen variëren in grootte van 30 tot 40 vierkante meter en beschikken over een eigen keuken en badkamer. De goedkoopste woningen zullen zo'n 75.000 euro gaan kosten. De gemiddelde prijsindicatie is € 115.000 VON (zonder jaarlijkse erfpachtcanon). Oplevering vanaf zomer 2012. AM ontwikkelt ook koopstudentenwoningen in Villa Mokum in het Amstelkwartier.

GAK-gebouw

GAK-kantoor

Het GAK-kantoor was in de jaren zestig met een oppervlakte van 40.000 m2 een van de modernste en grootste kantoorgebouwen van Nederland - de laatste grote creatie van stadsarchitect Ben Merkelbach. Maar nu staat het al zes jaar leeg. Het kost de huidige eigenaren grote moeite een andere bestemming te vinden. Het plan om de Rietveld Academie er naartoe te verhuizen sneuvelde vorig jaar op gebrek aan draagvlak binnen de academie. 
“Bij de aankoop zijn we uitgegaan van een gemengde bestemming in de toekomst. Door verdere verslechtering van de kantorenmarkt blijkt het lastig een nieuwe kantoorbestemming te realiseren. Bij de aankoop hadden we al het plan een deel van het gebouw te gebruiken voor wonen. Dat wordt nu doorgezet. Een eerste vleugel wordt geschikt gemaakt voor studenteneenheden,” verklaarde Gerard Anderiesen, bestuurder van woningcorporatie Stadgenoot eerder in NUL20.
In dat interview in september stelde Anderiesen dat deze transformatie van kantoorruimte tot studentenhuisvesting onherroepelijk tot een onrendabele investering leidde. Op dat moment waren andere functies, die het tekort zouden kunnen compenseren, niet te vinden. Op dat moment was AM nog niet in beeld.

Zie ook:
Het Parool, 25-01-2010: 
Studenten in voormalig GAK-kantoor

Nul20 september 2010: Kansloze kantoren

Informatie en inschrijving studentenkoopwoning Bos en Lommerplantsoen

 

 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS