Succesvolle start zelfbouw-programma in Amsterdam

02.11.2011

Succesvolle start zelfbouwprogramma in Amsterdam

Tijdens de zelfbouwmarkt in 29 en  30 oktober werd gehouden op Strand West zijn 66 van de 69 individuele kavels in optie uitgegeven. Tevens hebben zich ongeveer 35 groepen ingeschreven, vooral voor Blok 0 in het Houthaven. Wethouder Van Poelgeest is zeer tevreden over het resultaat.

Op de markt konden particulieren een optie nemen op een zelfbouwkavel of zich als groep zelfbouwers inschrijven. Daarnaast werd er op de markt informatie gegeven over allerlei aspecten van het zelf bouwen van een woning en boden makelaars, aannemers en intermediairs hun diensten aan. De markt trok 1.200 bezoekers.
Op de Zelfbouwmarkt werden 69 kavels aangeboden die nog dit jaar beschikbaar zijn voor individuele zelfbouw. Op 66 zijn opties genomen door particuliere zelfbouwers; alleen in Zuidoost zijn nog drie kavels beschikbaar. Enkele zelfbouwers stonden zelfs al dagen eerder in de rij om hun droomkavel te bemachtigen. De individuele kavels liggen op het Zeeburgereiland, in de Buiksloterham en in Zuidoost. Over ongeveer twee maanden moet de optie worden omgezet in een erfpachtcontract. De kopers kunnen daar nog van af, maar dat kost dan 1 jaar erfpachtcanon. Gezien de strenge hypotheekregels en lastige huizenmarkt is de verwachting dat een deel van de optienemers gaat afvallen. Er is  een wachtlijst van geïnteresseerden, voorzal voor Zeeburgereiland.

In Amsterdam is er relatief maar weinig ruimte voor traditionele zelfbouw waarbij er op één kavel één woning wordt gezet. Veel meer plekken in de stad lenen zich voor zelfbouw door groepen. Bij dit collectief particulier opdrachtgeverschap bouwt een groep mensen samen een blok appartementen. Op de Zelfbouwmarkt kwam een flink aantal kavels voor bouwgroepen beschikbaar. Op de kop van Zuidas, in de Buiksloterham en in Blok 0 van de Houthaven. Het animo voor deze, voor veel mensen ingewikkelder, vorm van zelfbouw blijkt ook groot. Voor de collectieve kavels hebben zich nu 35 groepen ingeschreven.
Met name Blok 0 in de Houthaven blijkt populair. In totaal hebben zo’n 320 mensen in 21 groepen zich hiervoor ingeschreven. Voor de Buiksloterham schreven negen groepen zich in en voor de kop van de Zuidas hebben zich vijf groepen gemeld. Zij worden nu uitgenodigd om aan de selectieprocedure mee te doen. Aanvankelijk lag het in de bedoeling de kavels in de Houthaven te gaan veilen, maar daar wordt inmiddels over getwijfeld. Voor Buiksloterham hebben zich 9 groepen voor 90 woningen ingeschreven, voor de Kop Zuidas 5 groepen voor 60 woningen.

"Groot succes"

Wethouder van Poelgeest noemt de markt een groot succes. ‘Ik ben heel blij dat er zoveel animo blijkt te zijn voor zelfbouw in Amsterdam. Ik had het natuurlijk wel gehoopt, maar in deze tijd is het lastig voorspellen. Natuurlijk is dit voor de zelfbouwers nog maar het begin. De mensen moeten nu echt aan de slag met hun eigen woningen. Ik wens ze daar erg veel succes bij. Ook voor ons is dit een begin. Ik wil dat er de komende jaren voldoende kavels beschikbaar komen om 1.000 woningen op te bouwen. Uiteindelijk moet zelfbouw een serieus onderdeel van onze woningmarkt worden.’