'Treiterfamilie' verhuist onder dwang naar containerwoning

04.09.13
'Treiterfamilie' verhuist onder dwang naar containerwoning

De overlastgevende familie D. uit Noord is vanmorgen verhuisd naar een afgelegen containerwoning op het Zeeburgereiland. Begin augustus bepaalde de kantonrechter dat het gezin gedwongen uit hun huis in de Eierlandstraat mocht worden geplaatst. Het gezin zorgde sinds 2000 voor overlast.

Volgens burgemeester Van der Laan zijn er meer gedwongen verhuizingen naar containerwoningen te verwachten. De nieuwe werkwijze is onderdeel van de 'Treiteraanpak' om gevallen van intimidatie in de woonomgeving tegen te gaan: niet de slachtoffers maar de daders moeten verhuizen.

Volgens verhuurder Rochdale zorgde het gezin al sinds 2000 voor overlast. Zij zouden stelselmatig buurtbewoners en hulpverleners hebben bedreigd. Volgens de rechter heeft het gezin buurtbewoners geïntimideerd, door bijvoorbeeld te zeggen dat die problemen zouden krijgen als ze naar de politie zouden gaan. Daarnaast heeft één van de huurders zich ernstig misdragen tegen een medewerker van Rochdale. Voor de rechter reden genoeg om toestemming te geven tot een ontruiming. Er dient nog een rechtzaak tegen een van de familieleden wegens bedreiging van hulpverleners. 

Burgemeester Van der Laan maakt zich sterk voor de zogeheten 'Treiteraanpak' om de meest extreme gevallen van overlast aan te pakken. Het gaat hierbij niet om gewone burenruzies, maar om structurele treiterijen, bedreigingen en overlast gericht tegen een specifiek persoon of huishouden. De aanpak moet er voor zorgen dat slachtoffers zich beschermd weten door de overheid. De Treiteraanpak, een samenwerkingsverband van politie, gemeente, stadsdelen, corporaties en openbaar ministerie, loopt sinds 1 januari 2013.

Volgens Het Parool mondde de verhuizing uit in een scheldkanonnade van de familieleden. Eén van de zoons liet schreeuwend weten dat sprake is van racisme en discriminatie en hij vergeleek de uitzetting met de slechte behandeling van Roma in Oost-Europa. Er was een legertje pers aanwezig bij de ontruiming.

Op AT5 beelden van de geschakelde containerwoning op Zeeburgereiland.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS