Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet in behandeling, ondanks verzet van VVD en BBB

Image

Mochten particuliere beleggers nog hun hoop hebben gevestigd op het nieuwe rechtse blok om het wetsvoorstel Betaalbare Huur controversieel te verklaren, dan bleek die hoop ijdel. Alleen VVD en BBB kozen daarvoor. Een ruime meerderheid, inclusief PVV en NSC, koos voor behandeling van het wetsvoorstel dat minister De Jonge deze week indiende. De behandeling start bovendien al eind deze maand met een schriftelijke ronde.

De nieuwe wet maximeert de huren van een flink deel van de huurwoningen. De Jonge wil een einde maken aan immer stijgende huren in de vrije huursector en de positie van huurders versterken. Steeds meer huurders zijn meer dan 40 procent van hun inkomen kwijt aan huur. De wet kon aanvankelijk op ruime steun van de Kamer rekenen, maar de VVD trok na de val van het kabinet zijn steun in. En ook PVV, NSC en de BBB uiten zorgen over de mogelijk negatieve gevolgen, zoals een verkoopgolf en een bouwdip. Minister De Jonge stelt dat hij daarin in de laatste versie van de tekst voldoende aan tegemoet is gekomen.

De huurwet trekt de grens voor regulering op van 147 naar 186 punten, corresponderend met een maximale huur van 1.123 euro per maand. De wet geldt alleen voor nieuwe huurcontracten. Volgens een doorrekening van het ministerie raakt de maatregel op termijn de huren van zo'n 300.000 woningen.