Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer unaniem over afpakken winst bij malafide vakantieverhuur

Image

De Tweede Kamer heeft dinsdag unaniem ingestemd met een motie van SP en VVD om illegale vakantieverhuurders hun winsten te ontnemen. Minister Ollongrens wordt gevraagd onderzoek te doen naar de strafbaarstelling van malafide vakantieverhuur.

Om de overlast van vakantieverhuur harder aan te pakken, wil de Kamer dat illegale onder- en kamerverhuur via websites als Airbnb als economisch delict gaat gelden. Malafide verhuurders zijn dan strafbaar. Dat maakt het mogelijk hun winsten terug te vorderen. "Boetes voor foute vakantieverhuurders zijn niet genoeg", meent VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis. "We moeten hun illegale winsten afpakken.” De motie van SP en VVD werd kamerbreed gesteund.

Wethouder Ivens vroeg eerder in een brief aan de Kamer om een dergelijke maatregel. In Amsterdam is het aantal advertenties de grens van 20.000 gepasseerd. Volgend jaar gaat de verhuurtermijn naar dertig dagen. De gemeente legt veelvuldig boetes op, maar Ivens heeft dringend behoefte aan nog betere handvatten om illegale vakantieverhuur te kunnen bestrijden. Minister Ollongren begrijpt de zorgen van de Kamer. Eerder kondigde zij al de invoering van een registratieplicht aan. Die moet eind volgend jaar zijn ingevoerd.