Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwen ten tijde van corona

Coronavirus of niet, de bouw heeft gewoon doorgewerkt. BouwWoonLeef bezoekt twee projectgebieden, het Cruquiusgebied in Amsterdam Oost en Plantage de Sniep in Diemen. BWL zoekt op de bouwplaats uit wat het coronaprotocol voor de bouwvakkers betekent en hoe de vastgoedontwikkelaars, bouwers en makelaars tegen de toekomst aankijken. Zullen we de invloed van corona nog lang merken of zijn er oplossingen in zicht voor het tekort aan betaalbare woningen?

Over beide projecten:
Het project M&T in de wijk Plantage De Sniep bestaat uit 208 appartementen en is het laatste deel van de nieuwe wijk De Sniep. In deze wijk zijn tot dusver vooral koopwoningen gebouwd. Dit project omvat 106 sociale huurwoningen (voor de Alliantie) en 102 middeldure huurwoningen (voor ASR). Het zijn de eerste woningen voor woningcorporatie de Alliantie in Diemen. Bot Bouw is medio 2019 gestart met de bouw.

Het Cruquiuseiland in het Oostelijk Havengebied transformeert van een oud industrieterrein tot levendige stadswijk. Cruquius was het laatste onontgonnen eiland in het Oostelijk havengebied van Amsterdam. Amvest herontwikkelt het bedrijventerrein tot een levendig multifunctioneel stedelijk gebied aan het water met veel groen. Oude gebouwen in het centrum van Cruquius worden gerestaureerd en krijgen een horeca- en winkelbestemming. In totaal komen er circa 3.000 woningen, horeca, winkels en bedrijfsruimten. Amvest is zowel verantwoordelijk voor de planvoorbereiding, het planologisch proces en de uitvoering ervan.
Inmiddels zijn er al veel woningen opgeleverd. Momenteel wordt De Binnenbocht en Berkhout afgebouwd. Daar verrijzen komen drie gebouwen: een licht, modern ‘terrassengebouw’, een karakteristieke loods uit 1960 die wordt herbouwd en een stoer appartementengebouw van baksteen en houten elementen. In totaal betreft het 156 woningen en circa 685 m2 commerciële werkruimte. En in Berkhout worden vijf gebouwen in een waaiervorm gerealiseerd, waardoor de gebouwen en de openbare ruimte zich zoveel mogelijk richten op het water. In de openbare ruimte komt een oude laad- en loskraan. Hiermee wordt de historie van de plek levend gehouden.

Bron
AT5