Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeruzalem I: saamhorigheid in rijksmonument

Briljante ideeën zijn vaak heel eenvoudig. Zo is het ook met Tuindorp Frankendael, een na-oorlogse wijk in de Watergraafsmeer in Amsterdam-Oost. Door L-vormige woonblokken op een bepaalde manier tegenover elkaar te bouwen, ontstonden half besloten binnenterreinen, met veel licht, groen en saamhorigheid. Bouw Woon Leef ging er kijken en maakte een mooie reportage.

Bij de na-oorlogse stadsuitbreidingen wilde men af van de gesloten bouwblokken die zo kenmerkend zijn voor de negentiende-eeuwse wijken. Er moest meer licht, lucht en groen de wijk in. “De oplossing was heel simpel”, zegt Jeroen Schilt van het gemeentelijk Bureau Monumenten en Archeologie in de reportage. “Twee L-vormige blokken tegen elkaar aan schuiven, met aan beide uiteinden een opening. Je krijgt dan een soort gemeenschappelijk groen, dat bij de huizen hoort. Dat maakt het stedenbouwkundig zo bijzonder.”

Tuindorp Frankendael ligt tussen de Oosterbegraafplaats en Park Frankendael. De wijk zal in de komende tijd grotendeels gerenoveerd worden. Een flinke klus, ook vanwege de status van rijksmonument. De bewoners zegt dat predikaat niet zo veel. “Door het lezen weet je de geschiedenis die erachter zit”, zegt bewoner Bob Wentink. “Daardoor weet je dat het een rijksmonument is. Maar om nou te zeggen: mooie panden. Nee, dan weet ik wel mooiere pandjes in de binnenstad.” Toch zouden hij en zijn vrouw Tini nooit weg willen uit ‘Jeruzalem’. “Ik denk niet dat je snel een ander stadsdeel vindt waar de saamhorigheid zo groot is.”

Bouw Woon Leef: debat op 30 juni

Bouw Woon Leef geeft op allerlei manieren informatie en inspiratie over bouwen, wonen en leven in Amsterdam, bijvoorbeeld via online filmpjes, televisie, social media en debatten. Het eerstvolgende debat is op donderdag 30 juni (vanaf 20.00 uur) in Pakhuis De Zwijger, en gaat over de renovatieplannen voor Tuindorp Frankendael (‘Jeruzalem’).

Bron
AT5

Trefwoorden